Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika I (UVSRP / CK006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CK006 - Sociální politika I, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do sociální politiky.2. Aktéři, funkce, principy a nástroje sociální politiky.3. Vývoj a tradice sociální politiky v České republice.4. Geneze sociální politiky.5. Příčiny rozdílů a modely sociální politiky.6. Tvorba programů sociální politiky.7. Sociální zabezpečení jako základ sociální politiky.8. Pojetí sociálního státu.9. Krize a návraty sociálního státu.10. Vznik a typy sociální událostí.11. Postavení sociální politiky a její chápání v evropském prostoru.12. Evropské sociální zákonodárství a základní dokumenty Evropské sociální politiky.13. Nezaměstnanost jako sociální událost.SEMINÁŘSemináře rozšiřují obsah přednášek sociální politiky. Cílem je naučit studenty analyzovat určité téma, aktivně a samostatně vyhledávat relevantní informace ke zvolenému tématu, pracovat s literaturou, zpracované téma prezentovat v semináři před svými kolegy a obstát v následné diskusi. Témata jsou soustředěna na specifické otázky, které úzce souvisí s realizací sociálně politických opatření společnosti. Mohou být dokreslována audiovizuálními pomůckami.1. Úvod do sociální politiky.Teorie sociálních práv a klíčové dokumenty. Sociální a demografická struktura společnosti a cíle sociální politiky (vzájemné působení).2. Aktéři, funkce, principy a nástroje sociální politiky.Funkce sociální politiky a funkce sociální práce v systému sociální politiky. Subjekty, objekty SP. Sociální solidarita a redistribuce z hlediska tvorby a čerpání státního rozpočtu.3. Vývoj a tradice sociální politiky v České republice.Stát, obce, nestátní subjekty, stavovská a profesní sdružení a zájmové skupiny a organizace jako subjekty sociální politiky. Způsoby redistribuce, sociální služby a sociálně právní ochrana jako nástroje sociální politiky4. Geneze sociální politiky.Podstata změn sociální politiky v České republice po roce 1989.5. Příčiny rozdílů a modely sociální politiky.Legislativní a institucionální kontext. Indexy a komparace.6. Tvorba programů sociální politiky.Sociální realita, zdroje dat o sociální skutečnosti.7. Sociální zabezpečení jako základ sociální politiky.Sociální pojištění, státní sociální podpora a sociální pomoc jako tři prvky systému sociální ochrany obyvatel v ČR a jejich financování, správa a aplikace.8. Pojetí sociálního státu.Funkce sociálního státu (welfare state) v moderní společnosti a typologie sociálního státu.9. Krize a návraty sociálního státu.Krize sociálního státu v 70. letech 20. století, příklady návratů a renesance sociálního státu.10. Vznik a typy sociální událostí.Sociální rizika, problémové události, preventivní role sociální politiky.11. Postavení sociální politiky a její chápání v Evropském prostoru.Intervence států do situace specifických skupin občanů12. Evropské sociální zákonodárství a základní dokumenty Evropské sociální politiky.Klíčové dokumenty a strategie.13. Nezaměstnanost jako sociální událost.Politika trhu práce. Aktivní a pasivní politika zaměstnanosti.

Literatura

Krebs, V. Sociální politika. Praha: Aspi, 2002. KOLIBOVÁ, H. Sociální politika I. 1. Vyd. Opava: Optys 129 s., 2007. ISBN 978-80-85819-62-5.BRDEK, M., JÍROVÁ, H. Sociální politika v zemích EU a ČR. Praha: CODEX BOHEMIA, 1998. ISBN 80-85963-71-X.HILL, M. Undestanding Social Policy. Oxford: Blackwell Publishers, 2000. ISBN 978-1-4051-8176-1.Čapeková, M. Sociální politika. Bratislava: EF, 2001. BARR, N. The Economics of the Welfare State. California: Stanford University Press, 1987. BRDEK, M. Trendy v evropské sociální politice. Praha: Aspi, 2002. ISBN 80-86395-25-1.Kotous, J. Úvod do sociální politiky. Praha: UK, 1997. MUSIL, L. Vývoj sociálního státu v Evropě. Čítanka z historie moderní evropské sociální politiky. Brno: Doplněk, 1996. ISBN 80-85765-62-4.

Požadavky

Student zpracuje vybrané korespondenční úkoly ze studijní opory. Současně osobně prezentuje zvolené téma (v souladu s harmonogramem a tematickým návrhem), která má souvislost s předmětem sociální politika a jeho aplikací v oblasti sociální politiky a sociální práce. Student bude moci průběžně konzultovat individuálně studovaná témata předmětu prostřednictvím elektronické pošty, individuálních nebo skupinových konzultací.Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.