Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (UVSRP / CK017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CK017 - Sociální psychologie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět, vznik a přehled vývoje sociálně-psychologického myšlení a uplatňování sociální psychologie2. Poznávací metody sociální psychologie a sociálně-psychologický výzkum3. Sociální interakce, motivace a interpersonální komunikace4. Sociální poznávání, interpersonální percepce, vznik a formování interpersonálních vztahů5. Jednotlivec a skupina, sociální učení a socializace, interpersonální vazby6. Interpersonální chování, postoje, předsudky a percepční postojové a behaviorální stereotypy7. Sociální hodnoty, očekávání a normy, konformní a nekonformní chování a jednání, skupinové myšlení8. Sociální skupiny, jejich účelové zaměření a efektivnost, struktura a dynamika, vedení a řízení skupin9. Individuální, skupinové a hromadné chování10. Náročné situace - vnější a vnitroskupinová napětí a krize, tlaky, deprivace, frustrace, konflikty, stresy, selhání11. Společensky nežádoucí a škodlivé formy sociálního a interpersonálního jednání.12. Kritické sociálně-psychologické myšlení a perspektivy dalšího rozvoje a uplatňování sociální psychologie13. Shrnutí

Literatura

JANOUŠEK., J. a kol. Metody sociální psychologie. Praha: SPN, 1986. ČÍŽKOVÁ, J. Přehled sociální psychologie. Dotisk 1. vyd. z roku 2000. Olomouc: VUP, 2001. ISBN 80-244-0150-9.HEWSTONE, M., STROEBE, W. Sociální psychologie. Praha, 2006. Hayesová, N. Základy sociální psychologie. Portál, Praha, 2003. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 1999. ISBN 80-200-0609-7.ŘEZÁČ, J. Sociální psychologie. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-48-6.VÝROST, J., SLAMĚNÍK, (Eds.). Sociální psychologie. 2. přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2007. MATEICIUC, A. Úvod do sociální psychologie. Elektronický studijní text. Opava: SU, 2012. KOUKOLÍK, F., DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-410-5.

Požadavky

Individuální nebo tandemové, případně skupinové vypracování písemného práce (eseje) v rozsahu 3-5 stran na sociálně-psychologické téma, zvolené studujícím (studujícími). Tato práce by měla prohloubit porozumění přednesené látce. Alternativou písemné semestrální práce je krátká individuální nebo skupinová prezentace vybraného sociálně-psychologického tématu. Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

PhDr. Ing. Aleš MATEICIUC, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Aleš MATEICIUC, Ph.D.