Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství (UVSRP / CK028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CK028 - Poradenství, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do předmětu. Charakteristika poradenství, analýza důvodů zvýšeného zájmu o poradenství.2. Formy, oblasti a cíle poradenské práce.3. Typy a charakteristika poradenských zařízení. Speciální poradenství.4. Fáze poradensko-terapeutického procesu. Formulace cíle. Vnější podmínky. Práce s časem.5. Osobnost poradce, etické zásady. Syndrom vyhoření. Péče o duševní zdraví.6. Klientovy způsoby, společenské normy a odbornost poradce. Rozlišení pomoci a kontroly.7. Metody poradenské práce - individuální, rodinná a skupinová terapie.8. Anamnestický rozhovor. Vedení rozhovoru s klientem. Užitečné otázky. Měřící a konstruktivní otázky. Ocenění klienta. Práce s rizikovými klienty.9. Rodinná terapie. Rodinná mapa. Hierarchický a růstový model rodiny. Různé přístupy pro práci s rodinou.10. Skupinová terapie. Charakteristika terapeutické skupiny. Skupinová dynamika.11. Poradenské přístupy - vývoj myšlení od lineárního pojetí k systémovému pojetí. Freud, Jung, Adler.12. Psychosociální teorie, humanistická teorie, behaviorismus, gestalt terapie, logoterapie, systemický přístup, integrativní přístup.13. ShrnutíSeminářNa témata přednášek navazují zážitková cvičení v semináři, ve kterých se rozvíjejí základní dovednosti potřebné pro kontakt s klienty. Ve cvičení budeme rozvíjet praktické dovednosti zejména vedení rozhovoru, schopnost reflektovat neverbální komunikaci svou i klienta, empatické porozumění. Využijeme znalostí z přednášek o vhodném užití otázek. Zpětná vazba úspěšnosti cvičení studentů je zajištěna také použitím videokamery.

Literatura

JUŘÍČKOVÁ, V. Poradenství. Optys Opava, 2008. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Písek: Renesance, 1996. VYMĚTAL, J. Úvod do psychoterapie. Praha Grada, 2011. CULLEY, S., BOND, T. Integrativní přístup v poradenství a psychoterapii. Praha: Portál, 2008. GUGGENBÜHLCRAIG, A. Nebezpečí moci v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2010. DRYDEN, W. Poradenství. Praha: Portál, 2008. GJURIČOVÁ. Š., KUBIČKA, J. Rodinná terapie. Systemické a narativní přístupy. Praha: Grada, 2009.

Požadavky

Studentům budou zadávány kontrolní úkoly - např. vypracování rodinné mapy, příprava rozhovoru s klientem, přiblížení poradenského pracoviště z regionu.Student bude moci průběžně konzultovat individuálně studovaná témata předmětu prostřednictvím elektronické pošty, příp. si může vyžádat konzultaciVyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

PhDr. Věra JUŘÍČKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Věra JUŘÍČKOVÁ, Ph.D.