Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polština I (UVSRP / CK057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CK057 - Polština I, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia polského jazyka polský jazyk v rámci slovanské jazykové rodiny2. Znakový a fonetický systém polského jazyka - abeceda, spřežky, měkká a tvrdá výslovnost souhlásek, souhlásky ł, g, h, k.3. Výslovnost polských samohlásek, samohlásky ó, i a y, přízvuk.4. Výslovnost nosových samohlásek ą, ę.5. Slovní druhy, polské sloveso (klasifikace a popis) časování slovesa być a sloves III. třídy v přítomném čase.6. Časování sloves I. třídy zakončená na -ę, -esz, alternace.7. Časování sloves II. a IV. třídy.8. Modální slovesa móc a musieć v přítomném čase.9. Podstatná jména (klasifikace a popis) polské skloňování.10. Tvoření tvarů j. č. podstatných jmen rodu mužského zakončených v 1.p. j. č. ? .11. Tvoření tvarů m. č. podstatných jmen rodu mužského zakončených v 1.p. j. č. ? .12. Skloňování podstatných jmen rodu ženského.

Literatura

Pösingerová, K., Seretny, A. Coraz bliżej Polski, díl II. Praha-Kraków:, 1997. Miodunka, W. Cześć, jak się masz? I. Kraków: Uniwersytas, 2006. SLOVÁČEK, P. Polština I. Studijní opora. Opava: Slezský univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, 2012. SLAVÁČEK, P. Polština II. Slezský univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, 2012. Ostaszewska, D., Tambor, J. Fonetyka i fonologia współczesnego języka polskiego. Warszawa: PWN, 2005. HACIA, A. Język polski, 365 ćwiczeń z gramatyki. Warszawa: 2007, 2007. TARAJLO - LIPOVSKA, Z. Mówię po polsku. Warszawa, 1994. OLIVA, K. Polsko-český slovník. Praha, 1995. SIATLOWSKI, J., BASAJ, M. Słownik czesko- polski. Warszawa, 2002. Bodek, B. et al. Wielki słownik frazeologiczny. KWN: Kraków, 2008. BEŠTA, T. Základy polské mluvnice. Praha: Polský institut, 1994. Foland-Kugler, M. Zwięzła gramatyka polska dla cudzoziemców. Warszawa: Ex Libris, 2006.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě zpracování zadaných úkolů a úspěšného zvládnutí písemné zkoušky, jež bude ověřovat znalosti probrané gramatické látky.Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Mgr. Petr SLOVÁČEK, Ph.D.