Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy (UVSRP / CK069)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CK069 - Informační systémy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu, vymezení cíle a obsahu předmětu, seznámení se s literaturou a prameny, vymezení základních pojmů a souvislostí2. Architektura informačních systémů, technická, organizační a programová platforma3. Životní cyklus vývoje informačních systémů, bezpečnost IS4. Nasazení technologie IS ve veřejné správě5. Základní dokumenty a legislativa, principy a využití elektronického podpisu a šifrování6. Geografické informační systémy7. Registry - obyvatelstva, policejní, UIR-ADR, nemovitostí, ekonomických subjektů8. Katastr nemovitostí, katastrální mapa, digitální technická mapa, adresy, čísla popisná, čísla orientační9. Informatizace veřejné správy, dokument Digitální agenda pro Evropu 202010. Informační systémy veřejné správy v ČR a EU (e-Government, eStat)11. Standardizace informačních systémů veřejné správy, informační systémy územní samosprávy12. Hlavní komerční produkty používané pro vytváření územně orientovaných informačních systémů13. Příklady dobré praxeSemináře rozšiřují obsah přednášek. Cílem je naučit studenty propojit teoretické poznatky na praxi, naučit je pracovat v profesní GIS aplikaci s daty, které umožní zobrazovat informace uspořádané do tabulek do obsahových map. Studenti se naučí data analyzovat a graficky prezentovat výsledky zobrazené informace a také aktivně a samostatně vyhledávat relevantní informace ke zvolenému tématu, pracovat s literaturou, zpracované téma prezentovat v semináři před svými kolegy a obstát v následné diskusi.

Literatura

CHMELAŘOVÁ, M. Informační systémy o území. Distanční studijní opora. 1. vyd. [online]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. BURIAN, J., VOŽENÍLEK, V., KILIANOVÁ, H., ŠŤÁVOVÁ, Z. Kartografická úskalí při tvorbě vektorového bezešvého územního plánu. Aktivity v kartografii. Sborník referátů. Bratislava, 2006. HONZÍK, V. Posouzení internetových software pro použití GIS na Internetu. Praha: ČVUT, 2002. ŠEDIVÁ, Z. Principy a modely řízení podnikové ekonomiky. Praha: Oeconomica, 2008. ISBN 978-80-245-1140-6.BRUCKNER, T. Tvorba informačních systémů. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4153-6.MATES, P. E-government v českém právu. Praha: Linde, 2006. ISBN 80-7201-614-8.TOTH, P. Informační systémy státní správy a územní samosprávy. Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-7079-855-6.GÁLA, L., POUR, J., ŠEDIVÁ, Z. Podniková informatika. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2615-1.

Požadavky

Výuka je vedena systémem přednášek a konzultací na vybrané téma, studenti mají možnost konzultovat individuálně jednotlivé vybrané problémové celky prostřednictvím komunikačních technologií elektronického kurzu v prostředí Moodle na e-portálu fakulty. Pro výuku je zde publikována elektronická studijní opora a pro procvičování korespondenční úkoly a testy. Podmínkou k zápočtu je zpracování semestrální práce. Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Ing. Magdalena CHMELAŘOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Ing. Magdalena CHMELAŘOVÁ, Ph.D.