Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odškodňování obětí represí (UVSRP / CK079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CK079 - Odškodňování obětí represí, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy k problematice odškodňování obětí represí, literatura a prameny k tématu, oběti totalitních systémů2. Formy a rozsah nacistické perzekuce, odškodnění obětí nacismu a odbojářů3. Odškodnění obětí holocaustu4. Odškodnění obětí totálního nasazení v Německé říši5. Restituce kulturních statků obětí války6. Formy a rozsah komunistické perzekuce, soudní rehabilitace a odškodnění obětí komunismu7. Mimosoudní rehabilitace a odškodnění obětí komunismu8. Zmírnění majetkových a jiných křivd způsobených komunistickým režimem9. Odškodnění čs. obětí sovětské perzekuce a represí (odvlečení, oběti okupace 1968, majetek na Podkarpatské Rusi)10. Odškodnění účastníků třetího odboje11. Aktuální problémy odškodňování obětí perzekuce (vyloučení studenti, církevní restituce, volyňští Češi, Němci aj.)12. Diskuse nad problematikou odškodňování, hodnocení seminárních prací13. Shrnutí

Literatura

Černá kniha komunismu. I. díl. Praha-Litomyšl: Paseka, 1999. ISBN 80-7185-194-9.BORÁK, M. Klopotná cesta. Odškodňování nacistických obětí v evropských zemích. Soudobé dějiny, 16, 2009, č. 1, s. 177-182. Borák, M. a kol. Perzekuce občanů z území České republiky v SSSR. Praha, 2003. BORÁK, M. Soudobé problémy odškodnění obětí druhé světové války v České republice. In: Śląsk Opolski i Opawski w Unii Europejskiej. Problemy pierwszych lat czlonkostwa w stosunku do przemian społecznych/Opolské a opavské Slezsko v Evropské unii. Problémy prvních let členství se zřetelem na společenské proměny. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2007. ISBN 978-80-7248-432-4.GEYER, M., FITZPATRICKOVÁ, S. (eds.). Za obzor totalitarismu. Srovnání stalinismu a nacismu. Praha: Academia, 2012. ISBN 978-80-200-2035-2.BORÁK, M. (ed.). Budoucnost ztraceného kulturního dědictví. Dokumentace, identifikace a restituce kulturních statků obětí II. světové války. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Tilia, 2007. ISBN 80-86904-17-2.BORÁK, M. Fenomén tzv. vojenských táborů nucené práce v Československu a jeho mezinárodní souvislosti. Slezský sborník, 2000. BORÁK, M. Verspätete Gerechtigkeit. Die Restitution von enteigneten Kulturgut in Tschechien. Osteuropa, 2006. ISBN 3-8305-1043-8.BORÁK, M. (ed.). Ztracené dědictví. Příspěvky z "kulatých stolů" na téma dokumentace, identifikace a restituce kulturních statků obětí II. světové války. Praha: ÚSD a Tilia, 2006. ISBN 80-86904-13-X.

Požadavky

Práce v rozsahu alespoň 8 stran textu má za cíl ověřit schopnost samostatného vyhledání a zpracování informací včetně jejich analýzy, i schopnost zobecnění některého konkrétního problému a zpracování faktograficky i metodologicky správného analytického či systémově analytického odborného textu. Může ji tvořit rešerše některé ze zákonných norem týkajících se odškodnění obětí represí, odborný článek zaměřený na konkrétní téma z okruhu odškodňování obětí totalitních režimů v ČSR či ČR (příp. na komparaci přístupů aplikovaných v zahraničí), komentovaný přehled článků s odškodňovací tematikou z denního i odborného tisku nebo z webových stránek, analýza a zhodnocení konkrétního odškodňovacího případu (lze vycházet z údajů získaných od příbuzných, známých, či z publikovaných zdrojů). V práci je třeba uvádět odkazy na použitou literaturu a prameny. Práce je podrobena veřejné diskusi studentů a hodnocena vyučujícím.Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.