Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdraví a nemoc (UVSRP / CP056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CP056 - Zdraví a nemoc, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Pojem a definice zdraví, determinanty zdraví.2. Životní a pracovní prostředí, jejich vliv na zdraví.3. Životní styl a jeho vliv na zdraví.4. Stres, jeho vznik, zvládání, nebezpečí.5. Syndrom vyhoření.6. Psychologie zdraví.7. Psychologie nemoci.8. Definice nemoci, vznik a vývoj nemoci.9. Komunikace mezi pacientem a zdravotníkem.10. Změna role pacienta a očekávání vývoje nemoci.11. Pacient v terminálním stádiu, smrt.12. Paliativní péče.13. Shrnutí.SeminářeV seminářích budou probíhat praktická cvičení navazující na témata přednášek. Cvičení budou zaměřená na rozvíjení potřebných dovedností, zejména na hodnocení rizik, hodnocení změn a na rozvoj komunikačních dovedností u nemocných.

Literatura

KALVACH, Z. a kol. Manuál paliativní péče o umírající pacienty. Praha: Cesta domů, 2010. KOMÁREK, L. a kol. Ochrana a podpora zdraví. Praha: Nadace CINDI, 3. lékařská fakulta UK, 2011. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada Publishing, 2002. ZACHAROVÁ, E. a kol. Zdravotnická psychologie. Praha: Grada Publishing, 2007. DRBAL, C. Česká zdravotní politika a její východiska. 1.vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-340-0.MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: TRITON, 2003. ISBN 80-7254-421-7.ZELENÍKOVÁ, R. Zdravý životní styl. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.

Garant

Mgr. Jiřina HOSÁKOVÁ

Vyučující

Mgr. Jiřina HOSÁKOVÁ