Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globalizace a její důsledky (UVSRP / CP082)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CP082 - Globalizace a její důsledky, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Globalizace - vymezení a charakteristické znaky2. Globalizace ve společenských vědách3. Geoekonomika - vývojové trendy4. Státy a mezinárodní organizace5. Globální ekologické problémy6. Demografické problémy globalizovaného světa7. Kulturní a mediální globalizace8. Geokultura - globalizace a náboženství9. Konflikty a terorismus v globalizovaném světě10. Geopolitika - nový mocenský systém11. Národní státy a role globálních organizací12. Perspektivy a východiska globalizace13. Novinky z oblasti globalizaceSeminářeStudenti zpracovávají vybraná témata do 10-15minutové prezentace, na které navazuje diskuse, do níž se zapojují vyučující i studenti.

Literatura

BECK, U. Co je globalizace? Omyly a odpovědi. Brno: CDK, 2007. MEZŘICKÝ, V. (ed.). Globalizace. Praha: Portál, 2011. BAUMANN, Z. Globalizace. Důsledky pro člověka. Praha: MF, 2000. KABELE, J. - MLČOCH, L. (eds.). Institucionalizace (ne)odpovědnosti: globální svět, evropská integrace a české zájmy 1. Přelom druhého a třetího tisíciletí z pohledu společenských věd. Praha: Karolinum, 2001. KELLER, J. Teorie modernizace. Praha: SLON, 2007. GIDDENS, A. Unikající svět. Praha: SLON, 2000.

Garant

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.