Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a společnost v současné filozofii (UVSRP / CSSF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CSSF1 - Člověk a společnost v současné filozofii, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klasický pragmatizmus (W. James, J. Dewey). Ontologický a epistemologický aspekt jejich filozofie2. J. Dewey a koncepce individua, společnosti a demokracie3. Pragmatizmus K. Čapka4. Pojem hermeneutiky, filozofická hermeneutika a teorie společenského vývoje. Úloha historického dědictví a jeho interpretace5. Význam psychoanalýzy S. Freuda pro kritiku descartovské koncepce subjekt6. M. Foucault a teorie subjektivizace mocí. Teorie historického vývoje a vývoje poznání. Teze konce člověka7. Přínos feminizmu k překonání novověkého konceptu subjektu jako subjektu univerzálního8. Genderově podmíněný subjekt v jeho chápání v koncepcích feminizmu. Kritika společnosti jako mužsky dominantní9. Filozoficko-politická koncepce I. Young. Kritika klasické koncepce jinakosti a její dosah pro teorii společnosti10. Fukuyama a jeho Konec dějin. Svoboda individua, soukromé vlastnictví a demokracie jako poslední stadium vývoje společnosti11. Projevy descratovské koncepce subjektu a její důsledky v současnosti (např. ekologická krize)12. Postmoderna J. Baudrillarda a kritika společnosti. Apórie filozofického východiska postmoderny

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti "Člověk a společnost v současné filozofii" a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

HOLZBACHOVÁ, I. Dějiny společenských teorií. Brno: MU, 2000. BALLESTREM, K., OTTMANN, H. Politická filosofie 20. století. Praha: Oikoymenh, 1993. KIS, J. (ed.). Současná politická filosofie. Praha: Oikoymenh, 1997. PETŘÍČEK, M. Úvod do současné filozofie. Praha: Hermann a synové, 1999. YOUNG, I. M. Justice and the Politics of Difference. Princeton: Princeton UP, 1990. HONNETH, A. Sociální filozofie a postmoderní etika. Praha: Filosofia, 1996. FUKUYAMA, F. The End of History and the Last Man. London: Penguin, 1992. ANZENBACHER, A. Úvod do filozofie. Praha:Portál, 2004. ISBN 80-7178-804-X.

Požadavky

Předpokladem přistoupení ke zkoušce je aktivní účast na cvičení (nastudovaná literatura ke každému tématu a její diskuse v rámci semináře) a písemné zpracování seminární práce. Písemná zkouška prověří základní orientaci v probrané látce.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.