Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Visegrád: soc.myšl., strukt. a transfor. (UVSRP / EP016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / EP016 - Visegrád: soc.myšl., strukt. a transfor., Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I.blok: Základní charakteristiky středoevropského sociálního myšlení1.Úvod - středoevropská společnost ve světle sociologie a sociologický výzkum sociální struktury2. Klíčové postavy sociálního myšlení ve SE - Vídeň jako centrum vědění3. Klíčové postavy sociálního myšlení v zemích Visegrádu - Polsko, Slovensko, Maďarsko4. Česká sociologie v evropském a světovém kontextuII. blok: Sociální struktura středoevropských společností5. Průmyslová revoluce a demografické proměny středoevropských společností6. Sociální struktura socialistické společnosti v československu, Polsku a Maďarsku7. Problém sociální transformace po roce 1989 v zemích Visegrádu8. Vývoj sociální struktury české společnosti od roku 1989 do současnosti9. Proměny, potíže a perspektivy sociálního státu ve SE10. Integrační pokusy ve SE11. Směry a příčiny migrace ve SE, centra a periferie SE prostoru12. Střední Evropa z pohledu zkoumání sociálních identit

Literatura

Machonin, P. Česká společnost a sociologické poznání : (problémy společenské transformace a modernizace od poloviny šedesátých let 20. století do současnosti). Praha : ISV, 2005. ISBN 80-85850-04-4.Křen, Jan. Dvě století střední Evropy. Praha: Argo, 2005. Milan Tuček [et al.]. Dynamika české společnosti a osudy lidí na přelomu tisíciletí . Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. W.Adamski, P.Machonin, W. Zapf (eds.). Transformace a modernizační výzvy : Česko-Německo-Maďarsko-Polsko-Slovensko. Praha : Sociologický ústav Akademie věd České republiky, 2001. HAVELKA M., CABADA L. (EDS.). Západní, východní a střední Evropa jako kulturní a politické pojmy. Plzeň: ZČU, 2000. Horská-Vrbová P. Kapitalistická industrializace a středoevropská společnost. Praha: Academia, 1970. Gilbert, Felix; Large, David Clay. Konec evropské éry. Dějiny Evropy 1890-1990. Praha: Mladá fronta, 2003. ISBN 80-204-0887-8.BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Praha: CDK, 1999.

Požadavky

Vypracování písemné seminární práce na vybrané téma (seznam možných témat bude upřesněn na úvodní přednášce a bude korespondovat se strukturou kurzu) v rozsahu 5 stran a její shrnutí v podobě ústního referátu.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.