Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční management v místní správě (UVSRP / FMMS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / FMMS2 - Finanční management v místní správě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Funkce a principy veřejných financí2. Struktura veřejných rozpočtů a fondů v ČR3. Rozpočtový proces a rozpočtová skladba - obecně a v ČR4. Postavení územní samosprávy v systému veřejné správy, vazby na státní správu a správu EU5. Finance územních samosprávných celků a teorie fiskálního federalismu6. Příjmy veřejných rozpočtů7. Výdaje veřejných rozpočtů8. Specifika rozpočtů obcí (v ČR)9. Specifika rozpočtů krajů (v ČR)10. Majetek územních samosprávných celků (obcí a krajů)11. Vazba státního rozpočtu a státních fondů na rozpočty obcí a krajů12. Vazba rozpočtu EU na rozpočty obcí a krajů

Získané způsobilosti

Rozlišovat a analyzovat územní aspekty veřejné správy ve vazbě na jejich rozpočty a fiskální decentralizaci na nižší vládní úrovně. Posuzovat vývoj daňových i nedaňových příjmů obcí a krajů a vyvozovat důsledky pro výdajovou stranu rozpočtů, určovat finanční a majetkovou bonitu obcí a krajů vč. analýzy majetku územních samospráv. Syntetizovat specifika územních rozpočtů pro účely řízení a rozhodování územních samospráv.

Literatura

PEKOVÁ, J. Hospodaření a finance územní samosprávy. Praha: Management Press, 2004. PEKOVÁ, J. Veřejné finance, úvod do problematiky. Praha: Aspi Publishing, 2005. ISBN 80-7357-049-1.

Požadavky

Předmět je ukončen klasifikovanou závěrečnou prací na téma bonita vybrané obce.

Garant

Prof. Ing. Dušan HALÁSEK, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Petr TOMÁNEK, CSc.