Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interetnické problémy v pohraničních reg (UVSRP / IPPR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / IPPR2 - Interetnické problémy v pohraničních reg, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prameny a literatura k tématu, výzkumné instituce a projekty.2. Rozdělení Evropy po první světové válce a jeho následky3. Okupační režimy totalitních systémů v Evropě a druhá světová válka4. Specifika okupačních poměrů v pohraničí českých zemí5. Interetnické konflikty v poválečné Evropě a jejich příčiny6. Národy a etnika ve státech střední Evropy (současný stav a problémy)7. Problémy zachování a revitalizace etnické identity menšin v pohraničí8. Interetnické problémy v česko-slovenském pohraničí ČR9. Interetnické problémy v česko-polském pohraničí ČR10. Interetnické problémy v česko-německém (rakouském) pohraničí ČR11. Národní povaha, stereotypy a překonávání předsudků12. Euroregiony jako faktor stability v Evropě

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní znalosti o vzniku, vývoji a možnostech řešení novodobých interetnických konfliktů v pohraničních oblastech ČR a Evropy.

Literatura

KŘEN, J. Dvě století střední Evropy. Praha: Argo, 2005. GABAL, I. a kol. Etnické menšiny ve střední Evropě. Konflikt nebo integrace. Praha: G plus G, 1999. Národnostní menšiny na přelomu tisíciletí. Ed. Oľga Šrajerová. Opava: SZM, 2002. BAAR, V. Národy na prahu 21. století. Emancipace nebo nacionalismus?. Ostrava: Ostravská univerzita; Šenov u Ostravy: Tilia, 2002. ISBN 80-86101-66-5.NAIMARK. N. M. Plameny nenávisti. Etnické čistky v Evropě 20. století. Praha: NLN, 2006. MAGRIS, C. Dunaj. Praha: Odeon, 1992. České národní aktivity v pohraničních oblastech první Československé republiky. Šenov u Ostravy: Tilia, 2003. Fenomen nowoczesnego nacjonalizmu w Europie Środkowej. Opole: PIN-IŚ, 1997. RÁKOS, P. Národní povaha naše a těch druhých. Sebeklamy a předsudky jako dějinotvorná. Bratislava: Kalligram, 2001. Zrzavý, J. Proč se lidé zabíjejí (homicida a genocida). Praha: Triton, 2004.

Požadavky

Seminární práce - esej či odborný článek zaměřený na konkrétní téma z okruhu přednášek (7 s.), s cílem ověřit schopnost zobecnění některého konkrétního problému a zpracování faktograficky i metodologicky správného analytického či systémově analytického odborného textu. Písemný test k ověření teoretických a praktických znalostí problematiky.

Garant

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.