Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koncepce rozvoje měst a regionů (UVSRP / KRMR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / KRMR1 - Koncepce rozvoje měst a regionů, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky regionální politiky a rozvoje území2. Neoklasické a neoliberální teorie regionálního rozvoje3. Teorie regionálního rozvoje v keynesiánskem období4. Strukturalistické přístupy k rozvoji regionů5. Kriticko-realistické a institucionální směry v regionálním rozvoji6. Současné přístupy k regionální politice7. Metodologie regionálního rozvoje8. Česká regionální politika a podpora regionálního rozvoje9. Obsah programu rozvoje regionu a města10. Strategické a prostorové plánování11. Partneři a úskalí rozvoje měst a regionů12. Praktický rámec rozvojového plánování (prezentace seminárních prací)

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti koncepce rozvoje měst a regionů, dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

WOKOUN, R. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Praha: Oeconomica, 2007. WOKOUN, R. Regionální rozvoj: (východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování). Praha: Linde, 2008. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje (nástin, kritika, klasifikace). Praha, 2002. ISBN 80-246-0384-5.Kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2004.

Požadavky

Studenti budou ve skupinách, na základě vlastního výběru regionu či města, sestavovat vlastní návrh programu rozvoje, který budou prezentovat na závěrečném semináři, který bude simulovat konkurenční prostředí. Výsledky této seminární práce poslouží k celkovému hodnocení předmětu na ústní zkoušce, která bude věnována teoretičtějším aplikacím odpovídajícím magisterskému stupni obtížnosti.

Garant

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.