Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo obcí a krajů v ČR (UVSRP / POKC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / POKC1 - Právo obcí a krajů v ČR, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prameny. Evropská charta místní samosprávy. Právo na samosprávu a jeho ochrana2. Obecní zřízení: vymezení pojmů obec, město, statutární město, občan obce, území obce a jeho změny, hospodaření obce, spolupráce obcí3. Obecní zřízení: právní předpisy obcí a jejich tvorba-obecně závazné vyhlášky a nařízení-publikace, platnost, účinnost, vacatio legis. Samostatná působnost. Přenesená působnost, možnost přenesení jejího výkonu4. Obecní zřízení: kontrola právních předpisů obcí (krajský úřad, Ministerstvo vnitra, Ústavní soud, správní soudy)5. Obecní zřízení: orgány obce-zastupitelstvo, rada, starosta (primátor), obecní úřad (magistrát), komise, výbory. Specifika statutárních měst a hlavního města Prahy6. Krajské zřízení: vznik krajů, vymezení pojmu kraj, občan kraje, hospodaření kraje, spolupráce krajů7. Krajské zřízení: Právní předpisy kraje-obecně závazné vyhlášky a nařízení-publikace, platnost, účinnost, vacatio legis. Věstník právních předpisů kraje. Samostatná působnost, přenesená působnost, ukládání pokut fyzickým a podnikajícím právnickým osobám8. Krajské zřízení: kontrola právních předpisů krajů (Ministerstvo vnitra, Ústavní soud, správní soudy)9. Krajské zřízení: orgány kraje-hejtman, rada, zastupitelstvo, krajský úřad, výbory, komise10. Volby do zastupitelstev krajů, volby do zastupitelstev obcí, místní referendum11. Soudní ochrana ve věcech voleb a místního referenda

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti práva obcí a krajů v ČR a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

PEKOVÁ, J. Hospodaření a finance územní samosprávy. Praha: Management Press, 2004. COGAN, R. Krajské zřízení. Praha: Aspi, 2004. BŘEŇ, J. Obce 2005. Praha: Aspi, 2005. Kadečka, S. Právo obcí a krajů v České republice. Praha: C.H. Beck, 2005. Příslušné právní předpisy.

Požadavky

Seminární práce věnovaná specifické právní otázce či normě dotýkající se předmětné problematiky. Písemný test zaměřený na postižení teoretických souvislostí a konkrétního obsahu práva obcí a krajů v ČR

Garant

JUDr. Ing. Jan TICHÁČEK