Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální problémy z aspektu gender (UVSRP / SPAG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / SPAG1 - Sociální problémy z aspektu gender, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Gender a pohlaví, kategorie gender v sociální práci.2. Historický přístup k rozdílům postavení ženy a muže.3. Konstrukce genderu v rodině a společnosti4. Gender společnost a pracovní trh. (ženy a muži na trhu práce, nerovnosti a diskriminace, mužské a ženské profese).5. Ženy a transformace ekonomiky,6. Gender problematika na pracovním trhu v postkomunistických zemích.7. Image zaměstnané ženy a muže.8. Žena jako příjemce sociální pomoci, právní a sociální opatření.9. Nezletilé matky a jejich sociální postavení.10. Prostituce jako sociální problém.11. Násilí v domácnosti.12. Gender a problematika stáří, genderová smlouva a sociální politika.

Získané způsobilosti

V rámci výuky dojde k seznámení studentů se současným pojetím genderu jako kategorie pro skupinu vlastností a chování muže a ženy, které jsou formovány kulturou, sociálními rolemi a jsou přenášeny jako společenský vzorec na rod subjektů. Student získá informace a znalosti teoretických a metodologických východisek genderových konceptů a analýz a bude je umět aplikovat na sociální problémy a sociální politiku. Výklad je zaměřen na objasnění genderu jako sociální kategorie, jež se promítá do reflexe a interpretace mnoha sociálních problémů.

Literatura

OAKLEYOVÁ, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál, 2000. LANGA, M., NESLEZ, D. Women, Oppression and Social Work. Routledge, 1992. MASARYK, T.G. Moderní názor na ženu (přednáška). 1904. MOŽNÝ, I.. Moderní rodina (mýty a skutečnost). Brno: Blok, 1990. Science policie in the European Union. Luxemburg: Office for Official Publications of the European Communities, 2000.

Požadavky

Aktualita na sociálně politické téma.Kvalifikovaná účast v diskusích na seminářích.Seminární práce - přehled o vybraném sociálně politickém tématu s využitím formy eseje.Písemný test zaměřený na ověření teoretických problémů (základní terminologie oboru, charakteristika pojmů a principů, východisek a teorií) a praktických znalostí (uplatňování sociálně politických gender opatření v praxi).

Garant

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.