Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trh práce v EU a volný pohyb pracovních (UVSRP / TPEU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / TPEU2 - Trh práce v EU a volný pohyb pracovních, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu :vymezení cíle a obsahu předmětu, seznámení se s literaturou a prameny, vymezení některých pojmů a souvislostí, navázání na již absolvovaný kurz v Bc studiu2. Hospodářská politika EU3. Sociální politika EU: integrační stupně, 4 svobody4. Legislativní rámec: Maastricht, Amsterdamská konference, Nice, Barcelona, Lisabonská strategie, Bílá kniha5. Politika zaměstnanosti v zemích EU: příklady ČR, Polsko, Velká Británie, Německo6. Příklady aktivní politiky zaměstnanosti v zemích EU7. Staré a nové země EU a trh práce8. Lisabon9. Trh práce a politika zaměstnanosti v zemích EU: dlouhodobá nezaměstnanost u vybraných skupin obyvatelstva10. Nezaměstnanost žen :problém nezaměstnanosti u žen středního věku, regionální nezaměstnanost žen11. Vstup 10 nových zemí do 15 zemí EU a tzv. přechodná období12. Význam strukturální politiky na rozvoj evropského trhu práce

Získané způsobilosti

Student získá solidní znalosti oblasti politiky zaměstnanosti EU, se zaměřením na trhy práce ve vybraných zemích EU

Literatura

europeum. Národní Lisabonský program 2005 - 2008. Národní program ref. ČR. Říjen 2005. KREBS, V.a kol. Sociální politika. Praha: Aspi, 2005. MUNKOVÁ, G. a kol. Sociální politika v evropských zemích UK v Praze. Praha: Karolinum, 2004. CARES, S., NEŠPOROVÁ, A. Transformace trhu práce střední a východní Evropy. Pružnost trhu práce a ochrany pracovíka. Praha: MPSV, 2003. BRDEK, M. a kol. Trendy v evropské sociální politice. Praha: Aspi, 2002. POTŮČEK, M. a kol. Vize rozvoje České republiky do roku 2015. Centrum pro sociální a ekonomickou strategii a UK v Praze. Praha: Gutemberg, 2001.

Požadavky

Písemná zkouška na ověření teoretických znalostí dané problematiky, seminář - vypracování seminární práce na zvolené téma (diskuze).

Garant

Doc. PhDr. Anna VÁCLAVÍKOVÁ, CSc.