Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makro- a mikroekonomie (UVSRP / V0078)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / V0078 - Makro- a mikroekonomie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Mikroekonomie1 Úvod o ekonomie, základní ekonomické pojmy, výrobní faktory, trh2 Chování spotřebitele a formování poptávky, chování firmy a formování nabídky3 Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu4 Nedokonalá konkurence5 Trh práce6 Trh kapitálu, působení státu na mikroekonomické subjekty2 Makroekonomie7 Základní ekonomické teorie, agregátní nabídka a agregátní poptávka8 Hrubý domácí produkt, metody měření a význam9 Peníze, teorie peněz, inflace10 Nezaměstnanost11 Hospodářský cyklus, hospodářská politika12 Fiskální politika, monetární politika

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o výrobních faktorech, fungování trhu, chování spotřebitele a firmy, trhu práce a kapitálu. Dále bude znát význam HDP, funkci peněz, pojmy jako inflace, nezaměstnanost, hospodářský cyklu, význam fiskální a monetární politiky státu.

Literatura

FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonomie. Ostrava: VŠB-Technická univerzita, ekonomická fakulta, 1997. L. Macáková a kol. Mikroekonomie, repetitorium. Melandrinum, Slaný, 2003. ISBN 80-86175-33-2.

Požadavky

Součásti výuky je také seminář, kde budou teoretické znalosti procvičovány formou seminárních prací a diskuse.Minimální hodnocení studenta pro úspěšné složení zkoušky je 60% (písemný test).

Garant

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Silvia RUČINSKÁ, Ph.D.Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.Ing. Soňa HARASIMOVÁDoc. Ing. Silvia RUČINSKÁ, Ph.D.