Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trh práce a politika zaměstnanosti (UVSRP / V0108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / V0108 - Trh práce a politika zaměstnanosti, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní - vstupní přednáška - pracovní síla jako primární faktor regionálního (oblastního) rozvoje - vymezení problému, definice, pojmy, legislativa2. Společnost a nezaměstnanost- nezaměstnanost a její důsledky, kriteria nezaměstnanosti, měření nezaměstnanosti, druhy nezaměstnanosti, názory na nezaměstnanost z pohledů teoretiků, klasiků ?3. Trh práce - jeho specifika, charakteristika TP, segmentace TP, investice do lidského kapitálu4. Geneze problému nezaměstnanosti v ČR ( retrospektiva po roce 1945 - současnost), legislativa5. Mobilita - pohyb pracovních sil jako nástroj k řešení disproporce na TP, dělení mobility(geografická, profesní, ekonomická atd.)6. Mobilita pracovních sil - migrace (její projevy a důsledky na TP), mezinárodní mobilita, dojížďka (její projevy a důsledky na TP)7. Politika zaměstnanosti - obecná charakteristika, Aktivní politika zaměstnanosti a její role při snižování nezaměstnanosti, legislativa8. Aktivní politika zaměstnanosti - programy APZ, její regionální odlišnosti, legislativa9. Zahraniční pracovníci na trhu práce v ČR - význam, klady a zápory při zaměstnávání cizinců, legislativa10. Mezinárodní trh práce, EU - názory na regulaci nezaměstnanosti, programy, trendy na trhu práce v EU a u nás, diskriminace na TP a její řešení, včetně legislativy

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z oblasti politiky zaměstnanosti a formování trhu práce v ČR a ve vybraných zemích EU.

Literatura

Cizinci v regionech ČR. Český statistický úřad , Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2006. Internetové stránky. MAREŠ, P. Nezaměstnanost jeko sociální problém. Praha: Slon, 2002. ISBN 80-86429-08-3.Katrňák, T. Odsouzeni k manuální práci. Vzdělanostní reprodukce v dělnické rodině. Praha, SLON, ed. Studie, 2004. BRDEK, M. a kol. Trendy v evropské sociální politice. Praha: Aspi, 2002. Keller, J. a Tvrdý, L. Vzdělanostní společnost?Chrám, výtah a pojišťovna. Praha: SLON, edice Studie, 2008. Zákon č. 435/2004 Sb. - zákon o zaměstnanosti a jeho novely, kterým se ruší zákony.

Požadavky

Písemná zkouška, seminář navazuje na přednáškový cyklus,teoretické znalosti jsou formou diskusí, referátů, seminárních prací a minitestů prakticky ověřovány a procvičovány.

Garant

Doc. PhDr. Anna VÁCLAVÍKOVÁ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Anna VÁCLAVÍKOVÁ, CSc.Ing. Lucie KAMRÁDOVÁ