Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lokální politika (UVSRP / V0113)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / V0113 - Lokální politika, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politika, krajská politika, lokální politika, vymezení pojmu a jeho vývoj.2. Vývoj lokální politiky v českých zemích. Místní a krajská samospráva v 19. a 20. století.3. Politické procesy na lokální, krajské a centrální úrovni. Vztah místa a centra při výkonu lokální politiky. Místa a úrovně výkonu lokální politiky.4. Subjekty lokální politiky, specifika, principy a zvláštnosti jejich fungování na lokální či krajské úrovni. Politické strany, politická hnutí, nezávislí kandidáti.5. Tvorba politického názoru, prosazení politického návrhu. Ideologie versus odbornost. Občanské aktivity. Vliv neformálních uskupení. Vztah médií a lokální politiky, resp. politiků.6. Občané jako subjekt a objekt lokální politiky, participace na politickém životě obce. Občanské aktivity a občanská sdružení.7. Volební kampaň na lokální úrovni, její příprava, průběh voleb, praktické kroky a postupy.8. Výběr kandidátů a sestavování kandidátních listin.9. Spolupráce politických seskupení a sestavení místní koalice, praktická činnost místní či krajské vlády. Orgány samosprávy: zastupitelstva, rady, hejtman, primátor, starosta, radní a zastupitelé, výbory a komise.10. Srovnání základních parametrů české samosprávy se samosprávami v evropských zemích.11. Otazníky a vykřičníky lokální politiky.12. Praktický výkon lokální politiky. Běžný den komunálního politika.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti lokální politiky a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

Hudák, J., Jüptner., P., Svoboda, J. (Eds.). Komunální politické systémy. Praha: FF UK, 2003. Balík, S. (ed.). Komunální volby v České republice v roce 2002. Brno: Masarykova univerzita, 2003. Chandler, J.A. (ed.). Místní správa v liberálních demokraciích. Brno: Doplněk, 1998. Fiala, P., Schubert, K. Moderní analýza politiky. Úvod do teorií a metod policy analysis. Brno: Barrister&Principal, 2000. BROKL, L. A KOL. Reprezentace zájmů v politickém systému České republiky. Praha: Sociologické nakladatelství, 1997. ISBN 80-85850-48-6.

Požadavky

Seminář je ukončen zápočtem, podmínkou pro jeho udělení bude zpracování seminární práce na zadané téma zachycující procesy lokální politiky v konkrétním území či instituci.

Garant

Mgr. Radomír SZTWIERTNIA

Vyučující

PhDr. Pavel HAMZA