Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické systémy (UVSRP / V0159)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / V0159 - Politické systémy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Politické systémy a modely demokracie1. Teorie a komparace politických systémů2. Modely demokracie a jejich komparace3. Hybridní demokracie, totalitní a autoritativní režimyII. Politické systémy liberálních demokracií4. Spojené království Velké Británie a Severního Irska5. Spojené státy americké6. Francouzská republika. Švýcarská konfederace7. Spolková republika Německo8. Rakouská republika. Švédské království.III. Politické systémy zemí Visegrádské skupiny9. Transformace postkomunistických zemí střední Evropy10. Česká republika11. Slovenská republika12. Polská republika, Maďarská republika.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti politických systémů a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

Hloušek, V., Kopeček, L. (eds.). Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie. Brno: Mezinárodní politologický ústav, 2003. Cabada, L. a kol. Komparace politických systémů : nové demokracie střední a východní Evropy. Praha: Oeconomica, 2008. Říchová, B. a kol. Komparace politických systémů : západoevropské politické systémy. Praha: Vysoká škola ekonomická, 2009. KUBÁT, M. a kol. Politické a ústavní systémy zemí středovýchodní Evropy. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. ŘÍCHOVÁ, B. Přehled moderních politologických teorií. Empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Praha, Portál, 2000. ŘÍCHOVÁ, B. Úvod do současné politologie. Srovnávací analýza politických systémů. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-628-4.Dvořáková, V. a kol. Základní modely demokratických systémů : komparace politických systémů. Praha: Oeconomica, 2008.

Požadavky

Během semestru student napíše seminární práci a ve zkouškovém období složí ústní zkoušku. Seminární práce bude v rozsahu 8-9 normostran (1 NS 1800 znaků včetně mezer) na téma určené vyučujícím. Každý student je povinen elektronicky kontaktovat vyučujícího na níže uvedenou emailovou adresu pro přidělení tématu, a to nejpozději do 5. října 2012 včetně. Nedodržení termínu má za následek znásobení rozsahu práce za každý následující započatý týden, a to nejpozději do 3 týdnů (čtyřnásobek). Seminární práce bude zaslána vyučujícímu v elektronické podobě na adresu petrhlavacek@centrum.cz nejpozději do 20. prosince 2012 včetně. Později zaslané práce nebudou akceptovány.Formální požadavky na úpravu seminární práce:Práce kromě vlastního textu (včetně úvodu a závěru) obsahuje titulní stranu, poznámkový aparát a seznam literatury. Text je psán ve formátu Word, případně Open Office (nikoliv pdf), a to standardním typem a velikostí písma, řádkováním 1,5 a je zarovnán do bloku. Poznámkový aparát a seznam literatury jsou vedeny v souladu s normou vedení bibliografických odkazů a citací (ČSN ISO 690 a 690-2 - viz např. stránky www.citace.com). Seznam literatury je uveden v abecedním pořadí na konci práce. Akceptovány jsou pouze relevantní odborné zdroje či autentické prameny (vyjma základní literatury). Odkazy na internetové encyklopedie typu Wikipedie budou přijaty pouze v odůvodněných případech. Hodnotící metody:Odevzdání a přijetí seminární práce je předpokladem pro připuštění k ústní zkoušce. Práce bude hodnocena v rozsahu 0-10 bodů (pro přijetí je nutno získat minimálně 6 bodů), a to dle: 1. obsahu textu - dodržení a naplnění tématu, míry faktických chyb atd. (5 bodů), 2. použité literatury (2 body), 3. dodržení formálních požadavků (2 body) a 4. jazykové kultury (1 bod). V případě nedostatečného zisku bodů může student práci ve stanoveném termínu jednou opravit. Zjevné nedodržení formálních požadavků (viz výše) či výrazně nízká jazyková úroveň textu je důvodem k nepřijetí práce, dokud nebudou tyto nedostatky odstraněny. Při zjištění plagiátorství nebude student v předmětu klasifikován, případně budou přijaty další postihy.Ústní zkoušku lze absolvovat až po přijetí seminární práce. Obsahem jsou přednášková témata předmětu vycházející z přednášek, základní literatury i znalostí aktuálního vývoje. V průběhu zkoušky jsou položeny dvě hlavní otázky. Zkouška je hodnocena na základě klasifikační stupnice v rozmezí hodnot A-F. V případě neúspěchu má student právo na vykonání opravné ústní zkoušky.

Garant

Doc. PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.