Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika menšinových skupin (UVSRP / V0164)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / V0164 - Problematika menšinových skupin, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy etnické teorie2. Modely vztahů mezi národy a státy3. Problémy zachování a revitalizace etnické identity menšin4. Vývoj a současné problémy etnických menšin v ČR - Slováci5. Vývoj a současné problémy etnických menšin v ČR - Poláci6. Vývoj a současné problémy etnických menšin v ČR - Romové7. Vývoj a současné problémy etnických menšin v ČR - Němci, Židé8. Vývoj a současné problémy etnických menšin v ČR - Ukrajinci, Rusíni, Maďaři aj.9. Vývoj a současné problémy etnických menšin v ČR - migrace a nové etnické skupiny10. Základy právní ochrany menšin11. Menšiny a marginalizované skupiny12. Přístupy k práci s menšinami

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí pojmy etnické teorie a získá základní znalosti o vzniku, vývoji a specifice všech významnějších minorit v ČR i v Evropě.

Literatura

GABAL, I. a kol. Etnické menšiny ve střední Evropě. Praha: G plus G, 1999. ISBN 80-86-103-23-4.Sirovátka, T. (ed.). Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: Masarykova univerzita a nakladatelství Georgetown, 2002. ISBN 80-86251-13-6.Šišková, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.BAAR, V. Národy na prahu 21. století. Emancipace nebo nacionalismus?. Ostrava: Ostravská univerzita; Šenov u Ostravy: Tilia, 2002. ISBN 80-86101-66-5.Brouček, S. a kol. Základní pojmy etnické teorie. Český lid. Český lid, 78, 1991. Ternon, Y. Genocidy XX. století. Zločinný stát. Praha: Themis, 1997. ŠATAVA, L. Jazyk a identita etnických menšin: Možnosti zachování a revitalizace. Praha: Cargo Publishers, 2001. ISBN 80-902952-1-5.Forejtová, M. Mezinárodněprávní ochrana menšin. Plzeň, 2002. Nečas, C. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc, 1993. GAUß, K. a M. Vymírající Evropané. Praha: Vitalis, 2003.

Požadavky

Dvě písemné práce: 1) recenze nového knižního titulu, významného článku nebo webové stránky, jež se týkají problematiky menšin (3 s.), s cílem ověřit schopnost samostatného vyhledání a zpracování informací včetně jejich analýzy, 2) esej či odborný článek zaměřený na konkrétní téma z okruhu přednášek, především na současnou problematiku etnických menšin a ostatních minorit v ČR (5 s.), s cílem ověřit schopnost zobecnění některého konkrétního problému a zpracování faktograficky i metodologicky správného analytického či systémově analytického odborného textu. Součástí zkoušky je písemný test zaměřený na ověření teoretických i praktických znalostí.

Garant

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.PhDr. Igor HENDRYCH