Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (UVSRP / V0177)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / V0177 - Demografie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Demografie jako vědní disciplína studující reprodukci lidských populací (vymezení)2. Demografie jako vědní disciplína studující reprodukci lidských populací (základní pojmy)3. Směry oboru - elementární demografie4. Směry oboru - komplexní demografie5. Demografické subdisciplíny - demografická analýza6. Demografické subdisciplíny - demografická metodologie7. Demografické subdisciplíny - teoretická demografie8. Demografické subdisciplíny - historická demografie9. Demografické subdisciplíny - paleodemografie10. Demografické subdisciplíny - regionální demografie

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni se základními demografickými pojmy a trendy, budou se orientovat v populačních dějinách Evropského kontinentu a v dějinách obyvatelstva českých zemí. Studenti budou seznámeni se změnami v populačním chování evropského obyvatelstva od středověku do současnosti a budou schopni interpretovat současné proměny populačního chování na evropském kontinentu.

Literatura

Pavlík, Z. Demografie nejen pro demografy. Praha: SLON,, 1996. Kalibová, K. Úvod do studia demografie. Praha: Karolinum,, 2002. Fialová, L. a kol. Dějiny obyvatelstva českých zemí. Praha, 1996. Bacci, M. Populace v evropské historii. Praha, 2002.

Požadavky

Podmínkou pro absolvování předmětu je vypracování seminární práce (v rozsahu cca 5 stran) na předem zvolené téma.

Garant

PhDr. Martin JEMELKA, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin JEMELKA, Ph.D.