Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika II (UVSRP / VK041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK041 - Sociální politika II, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stáří jako sociální událost.2. Systém důchodového zabezpečení.3. Chudoba jako sociální událost.4. Sociální vyloučení a sociální začlenění jako sociální událost.5. Mateřství jako sociální událost .6. Rodinná politika.7. Vzdělávací politika.8. Zdraví a nemoc jako sociální událost.9. Bytová politika.10. Vnitropodniková sociální politika.

Získané způsobilosti

Studen rozvíjí základní znalosti teorie sociální politiky, zejména procesů realizace, cílů a funkcí sociální politiky v České republice, získá znalosti o fungování jednotlivých oblastí sociální politiky a jejich provázanosti s jinými sférami veřejné politiky a správy

Literatura

Čapeková, M. Sociální politika. Bratislava: EF, 2001. Krebs, V. Sociální politika. Praha: Aspi, 2002. BRDEK, M., JÍROVÁ, H. Sociální politika v zemích EU a ČR. Praha: CODEX BOHEMIA, 1998. ISBN 80-85963-71-X.Kolibová.H. Sociální politika 1. Opava: Optys, 2007. Kolibová.H. Sociální politika 2. Opava: Optys, 2008. BARR, N. The Economics of the Welfare State. California: Stanford University Press, 1987. BRDEK, M. Trendy v evropské sociální politice. Praha: Aspi, 2002. ISBN 80-86395-25-1.HILL, M. Undestanding Social Policy. Oxford: Blackwell Publishers, 2000. Kotous, J. Úvod do sociální politiky. Praha: UK, 1997. Musil, L. Vývoj sociálního státu v Evropě. Brno: Doplněk, 1996.

Požadavky

Aktualita na sociálně politické téma.Kvalifikovaná účast v diskusích na seminářích.Seminární práce - přehled o vybraném sociálně politickém tématu s využitím formy eseje.Písemný test zaměřený na ověření teoretických problémů (základní terminologie oboru, charakteristika pojmů a principů sociální politiky, přehled o působení různorodých vlivů a podmínek na podobu sociální politiky ve společnosti včetně pochopení odlišností, povědomí o důležitých meznících vývoje sociální politik, jedinečnosti základních směrů sociální politiky sociální solidarity a redistribuce) a praktických znalostí (uplatňování sociálně politických opatření v praxi).

Garant

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.