Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionalistika a regionální rozvoj (UVSRP / VK055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK055 - Regionalistika a regionální rozvoj, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Region (definice, druhy regionů, metody regionalizace), regionalismus2. Teorie regionu3. Osídlení a jeho struktura (definice zákl. pojmů, procesy změny sídelní struktury, sídelní struktura ČR a středoevropských států)4. Regionální struktura ČR a okolních středoevropských států. Aplikace regionálního členění EU (NUTS)5. Regionální politika (obecné vymezení, motivy, nástroje, cíle, stručná historie vývoje reg. politiky v evropských státech)6. Metodologie a strategie regionálního rozvoje (metody strategického plánování, cíle dopady a specifické rysy prostorového plánování)7. Regionální politika EU (obecné vymezení, motivy, nástroje, stručná historie vývoje)8. Regionální politika EU (programy, strukturální fondy, vývoj cílů a nástrojů reg. politiky na základě rozboru koncepčních dokumentů EU)9. Regionální politika ČR (obecné vymezení, koncepce a právní prostředí, stručná historie vývoje české reg. politiky v 90. letech)10. Regionální politika ČR (současné cíle a nástroje reg. politiky ČR na základě rozboru koncepčních dokumentů, mechanismy, instituce a jejich kompetence)11. Programy rozvoje obcí měst a regionů (právní východiska, cíle, obsah a metodika zpracování v závislosti na zásadách reg. politiky EU a ČR)12. Regionální politika v sousedních zemích (srovnání zákl. principů a nástrojů reg. politiky v ČR a v okolních zemích, koncepční dokumenty, instituce a jejich kompetence, aplikace zásad reg. politiky EU

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o regionalistice, regionalismu, regionální politice a rozvoji a dokáže se orientovat v této problematice v rámci Česka a EU.

Literatura

RUMPEL, P. Lokální a regionální rozvoj - část 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. BLAŽEK, J. Regionální vývoj a regionální politika: hlavní přístupy v zemích západní Evropy. In Sýkora, L. (ed.): Teoretické přístupy v současné geografii. Praha: Univerzita Karlova, 1993. BLAŽEK, J. Teorie regionálního rozvoje: je na obzoru nové paradigma či jde o pohyb v kruhu. In Geografie - Sborník ČGS, ročník 104. Praha: ČGS, 1999.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabu (vybrané kapitoly povinné literatury) a přednášek, získání zápočtu v semináři.

Garant

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.