Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Probace, mediace a sociální práce v tres (UVSRP / VK137)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK137 - Probace, mediace a sociální práce v tres, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Filosofická východiska alternativního řešení trestních věcí, pojmové vymezení.2. Podstata a smysl alternativních trestů, historický vývoj zprostředkování alternativního řešení trestních věcí. Celkový přístup, alternativní řešení trestních věcí v systému trestního práva.3. Právní rámce alternativního řešení trestních věcí - ústavněprávní, hmotněprávní a procesní východiska; trestní zákon, trestní řád, zákon o Probační a mediační službě.4. Trestný čin, pojetí trestného činu jako konfliktu. Pachatel a oběť trestného činu. Součinnost Probační a mediační služby s orgány činnými v trestním řízení.5. Právní následky trestného činu, tresty a ochranná opatření Trest, funkce trestu, význam trestu, druhy trestů, výkon jednotlivých druhů trestů.6. Hmotněprávní alternativy k potrestání, alternativní tresty. Výkon jednotlivých druhů alternativních trestů spojených s probační činností. Srovnání praxe v ČR a dalších evropských zemích.7. Metody práce probačních činností, koncepty kontroly a pomoci, sociální služby v trestní justici. Zpracování podkladů pro orgány činné v trestním řízení.8. Problematika parole. Práce s odouzenými ve výkonu trestu odnětí svobody, příprava podkladů pro rozhodnutí o podmíněném propuštění.9. Alternativní způsoby řešení trestních věcí a odklony od standardního trestního řízení. Srovnání praxe v ČR a dalších evropských zemích.10. Mediace jako alternativní podoba naplnění trestní spravedlnosti. Podstata mediace, možnosti využití, struktura mediačního procesu v trestním řízení, výstupy z mediace. Zpracování podkladů pro orgány činné v trestním řízení.11. Obviněný a poškozený v procesu alternativního řešení trestní věci. Specifika práce v rámci náhrady vazby.12. Specifika práce probačního úředníka s mladisvými a nezletilými

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti a informace o alternativních způsobech řešení trestních věcí a o specifické oblasti sociální práce s pachateli a oběťmi trestných činů

Literatura

SOTOLÁŘ, A. - PÚRY, F. - ŠÁMAL, P. Alternativní řešení trestních věcí v praxi. Praha: C.H.Beck, 2000. ČERNÍKOVÁ, V. - MAKARIUSOVÁ, V. Sociální ochrana. Praha: Policejní akademie, 1998. ŠÁMAL, P. - KRÁL,V. - BAXA, J. - PÚRY, F. Trestní řád - komentář I., II. Praha: C.H.Beck, 2002. Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) ve znění pozdějších předpisů. Zákon č 218/2003 Sb. o soudnictví ve věcech mládeže s komentářem. Zákon č. 257/2000 Sb., o Probační a mediační službě.

Požadavky

Vedle účasti na seminářích vypracování písemné seminární práce na zadané téma a prezentace vlastních názorů na danou problematiku.

Garant

Mgr. Petr ZAHNAŠ

Vyučující

PhDr. Igor HENDRYCH