Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdraví a nemoc (UVSRP / VK149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK149 - Zdraví a nemoc, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. základní pojmosloví, základní literatura a prameny.2. definice zdraví, patogeny a salutory na zdraví působící3. životní styl a jeho vliv na zdraví4. psychologie zdraví5. stres, jeho vznik, zvládání, nebezpečí6. syndrom vyhoření7. psychologie nemoci8. definice nemoci, fáze vzniku, vývoje nemoci9. pacient v terminálním stádiu, smrt10. komunikace mezi pacientem a zdravotníkem11. změna role pacienta a očekávání vývoje nemoci12. shrnutí

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z problematiky zdraví a nemoci a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v konkrétních situacích během své praxe.

Literatura

Kübler-Rossová, E. Otázky a odpovědi o smrti a umírání. Turnov: Arica, 1994. Baštecký, J. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. Holčík a kol. Sociální lékařství. I. - II. díl. Brno: MU, 2002. Křivohlavý, J. Vážně nemocný mezi námi. Praha: Avicenum, 1989.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zadané téma se zaměřením na správnou práci s literaturou, zpracování eseje na zadané téma se zaměřením na vlastní úvahu a subjektivní zhodnocení. Ústní zkouška z okruhů vztahujících se k probraným tématům.

Garant

Mgr. René PASTRŇÁK