Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z historie soc. práce (UVSRP / VK150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK150 - Kapitoly z historie soc. práce, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historická podmíněnost sociální politiky. Úvod do problematiky a otázka náboženstvía společenské solidarity.2. Světová náboženství a zdraje jejich společenské solidarity.3. Filozofická témata významná pro sociální práci od starověku po začátek 19. století.4. Od německé klasické filozofie k současnému liberalismu a komunitarismu.5. Cesta západního světa od starověkých forem socuální práce k počátkům sociálníhozabezpečení a konstituování sociální práce.6. Ovlivňování sociální práce vědeckými disciplínami v meziválečném období.7. České země a tradice sociální práce do roku 1945.8. Sociální práce v našem státě od fruhé světové války do roku 1989.9. Zásadní změny v systému sociální práce po roce 1989.10.Aktuální problémy sociální práce v současnosti a perspektivy.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o původu avývoji sociální práce v dosavadní historii lidstva, jako předpoklad k pochopení novodobých metod a pořebnosti této společenskédisciplíny.

Literatura

Baboušek, I. Kapitoly z dějin sociálního myšlení. Praha: Aleko, 1991. Tomeš, I. Sociální politika. Teorie a mezinárodní zkušenosti. Praha: Socioklub, 2001. Novotná, P. Schimerlingová, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha: UK, 2002. Musil, L. Vývoj sociálního státu v Evropě. Brno: Doplněk, 1996. MATOUŠEK, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.

Požadavky

Semináře budou vedeny na základě samostatné práce posluchačů, budou doplňovat přednášky a stanou se východiskem k diskusi o jednotlivých problémech, založené na samostudiu doporučené literatury. Písemný test zaměřený na ověření teoretických znalostí i aktuálních problémů oboru.

Garant

Doc. PhDr. Jaromír PAVLÍČEK, CSc.