Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odškodňování obětí represí (UVSRP / VK153)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK153 - Odškodňování obětí represí, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy k problematice odškodňování obětí represí2. Odškodnění obětí nacismu a odbojářů3. Soudní rehabilitace obětí komunismu4. Mimosoudní rehabilitace a odškodnění obětí komunismu5. Zmírnění majetkových křivd6. Odškodnění obětí holocaustu7. Odškodnění totálně nasazených8. Odškodnění čs. obětí represe v SSSR9. Restituce kulturních statků obětí války10. Aktuální problémy odškodňování obětí represí

Získané způsobilosti

Absolvent získá přehled o příčinách a rozsahu perzekucí totalitních režimů v českých zemích a o odškodňování obětí represí.

Literatura

Černá kniha komunismu. I. díl. Praha-Litomyšl, 1999. Museli pracovat pro Říši. Praha, 2004. Eisenstat, S. E. Nedokonalá spravedlnost. Uloupený majetek, nucené práce a nevyřízené účty druhé světové války. Praha, 2005. Spoerer, M. Nucená práce pod hákovým křížem. Zahraniční civilní pracovníci, váleční zajatci a vězni ve Třetí říši a v obsazené Evropě v letech 1939-1945. Praha, 2005. Borák, M. a kol. Perzekuce občanů z území České republiky v SSSR. Praha, 2003. Ztracené dědictví. Příspěvky z "kulatých stolů" na téma dokumentace, identifikace a restituce kulturních statků obětí II. světové války. Praha, 2006.

Požadavky

Seminární práce (7 s.) - rešerše některé ze zákonných norem týkajících se odškodnění obětí represí, esej či odborný článek zaměřený na konkrétní téma z okruhu odškodňování obětí totalitních režimů v ČSR či ČR nebo expertní posudek konkrétního odškodňovacího případu. Práce má za cíl ověřit schopnost samostatného vyhledání a zpracování informací včetně jejich analýzy, i schopnost zobecnění některého konkrétního problému a zpracování faktograficky i metodologicky správného analytického či systémově analytického odborného textu.

Garant

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří MAŠATA