Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transformace českých regionů (UVSRP / VK178)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VK178 - Transformace českých regionů, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na teoretické poznatky z politologie, veřejné správy i regionálních věd s cílem prakticky demonstrovat složitou problematiku ekonomické i správní transformace českých regionů a jejich integrace do evropské struktury z hlediska krajů. Důraz je kladen na objasnění úlohy a možností místní správy, zejména samosprávných orgánů, i dalších regionálních subjektů (nadací, sdružení, euroregionů atd.) v rámci vícesektorové komunitní spolupráce při těchto procesech. Na příkladu Moravskoslezského kraje jsou představeny nástroje a mechanizmy transformace oblasti, deformované v minulosti extenzivním rozvojem těžkého průmyslu, s využitím různorodých finančních zdrojů v moderní region, jehož ekonomický základ bude tvořit střední a lehký průmysl využívající vědu a techniku.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti transformace českých regionů a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

Rudolf, V. Regionální politika zaměstnanosti při strukturálních změnách v krizových regionech. Praha: VÚPSV, 2000. Rektořík, J. Strategie rozvoje měst, obcí, regionů a jejich organizací. Brno: MU, 1999. Brno: MU, 1999. Friedman, M., Friedman, R. Svoboda volby. Jinočany: H&H, 1992.

Požadavky

Zpracování seminární práce v rozsahu cca 5 stran.

Garant

Ing. Karel HANÁK