Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní politické a správní regiony (UVSRP / VN103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN103 - Mezinárodní politické a správní regiony, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politické regiony a jejich hierarchie2. Globalizační procesy a jejich dopad na regionalizaci moderního světa3. Transnacionální regiony a panregiony ve světě a v Evropě4. Různá pojetí a vymezení evropských makroregionů5. Zásadní politické a kulturní proměny střední Evropy6. Zásadní ekonomické a sociální proměny střední Evropy7. Nadstátní integrační struktury střední Evropy po r. 19908. Nadstátní integrační struktury východní Evropy po r. 19909. Transhraniční regiony ve světě a v Evropě10. Meziregionální a transhraniční formy spolupráce evropských regionů11. Euroregiony jako specifický druh správních transhraničních regionů12. Euroregiony ve střední Evropě a v ČR (právní prostředí, rozsah a obsah činnosti)

Literatura

ROSŮLEK, P., CABADA, L. Evropa národů, patriotů a integrace. Pelhřimov: Vyd. a nakl. Aleš Čeněk, 2002. MEZŘICKÝ, V. (Ed). Globalizace. Praha, 2003. HNÍZDO, B. Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha: ISE, 1995. DOČKAL, V. (Ed.). Přeshraniční spolupráce na východních hranicích České republiky: Růžový obláček a hrana reality. Brno: MU MPÚ, 2005. GURŇÁK, D. - BLAŽÍK, T. - LAUKO. V. Úvod do politickej a regionálnej geografie. Bratislava: Univerzita Komenského, 2005. POMAHAČ, R., WIDEMANOVÁ, M. Veřejná správa a evropská právní integrace. Praha: VŠE, 2003. BRZEZINSKI, Z. Bez kontroly. Chaos v předvečer 21. století. Praha: Victoria Publ, 1993. BAAR, V.- KOVÁŘ, M. Geopolitický, geokulturní a geoekonomický vývoj Evropy. Ostrava: OU, 2004. ISBN 80-7042-969-3.MALARSKI, S. Regiony i euroregiony - zagadnienia organizacyjne, pravne, administrativne. Opole: Wysza Szkola Zarządziania i Administracji w Opolu, 2003. HUNTINGTON, S. Střet civilizací. Boj kultur a proměna světového řádu. Praha: Rybka, 2001. BRZEZINSKI, Z. Velká šachovnice. K čemu Ameriku zavazuje její globální převaha. Praha: Mladá fronta, 1999.

Požadavky

Zvládnutí témat předmětu a úspěšné absolvování písemné zkoušky.

Garant

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.