Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z historie sociální práce a vyb (UVSRP / VN107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN107 - Kapitoly z historie sociální práce a vyb, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální péče, sociální práce a sociální politika2. Náboženské kořeny sociální péče3. Filozofické a etické základy sociální práce4. Sociální péče ve starověku5. Vývoj sociální péče a pomoci ve středověku6. Mezi represí a milosrdenstvím (sociální politika a péče v 16. - 18. století)7. Vznik moderní sociální politiky a sociální práce v 19. století8. Rozvoj sociální práce jako specializovaného oboru ve 20. století9. Sociální péče v českých zemích do 18. Století10. Počátky sociální práce v českých zemích a na Slovensku v 19. století11. Sociální práce v Československu do druhé světové války (1918-1939)12. Proměny sociální péče v Československu 1945-1989

Získané způsobilosti

Student získá hlubší znalost konceptů a historie sociální péče a sociální práce v kontextu sociální politiky. Seznámí se s nejdůležitějšími právními normami k sociální problematice, s hlavními formami a mechanismy sociální pomoci a péče v tradiční společnosti i genezí a vývojem sociální práce v moderní společnosti. Bude schopen interpretovat úlohy klíčových osobností při rozvoji sociální péče a sociální práce v historickém kontextu vývoje českých zemí, Evropě a USA.

Literatura

JANÁK, D. - ŠEVČÍKOVÁ, E. Historie sociální práce a sociálního podnikání. Opava: FVP SU 2010, kapitoly 8, 10 a 11. JANÁK, D. Kapitoly z dějin sociální práce. Opava: Slezská univerzita v Opavě. GEREMEK, B. Slitování a šibenice: Dějiny chudoby a milosrdenství. Praha: Argo, 2003. NOVOTNÁ, P - SCHIMERLINGOVÁ, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha: UK, 2002. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: Portál 2010, část I.-IV. , s. 5-181. MATOUŠEK, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.

Požadavky

Předložení písemné práce věnované jedné z významných osobností sociální péče nebo sociální práce (rozsah 6-8 normostran), písemný text na ověření znalostí posluchače.

Garant

Doc. PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jaromír PAVLÍČEK, CSc.