Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a společnost v současné filozofii (UVSRP / VN108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN108 - Člověk a společnost v současné filozofii, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. (Neo)Marxismus 20. století coby diagnóza sociálních problémů moderní doby2. Moderní liberalismus jako antiteze marxismu3. Fenomenologie a problém životního světa člověka (E. Husserl a následovníci)4. Od fenomenologie k filozofii lidské existence (M. Heidegger)5. Psychologismus ve filozofii. Význam psychoanalýzy S. Freuda pro kritiku descartovské koncepce subjektu6. M. Foucault a teorie subjektivizace mocí. Teorie historického vývoje a vývoje poznání7. Přínos feminismu k překonání novověkého konceptu subjektu jako subjektu univerzálního8. Člověk v postmoderní společnosti: J. F. Lyotard a jeho následovníci9. L. Wittgenstein a obrat k jazyku ve filozofii 20. století, důsledky pro uvažování o člověku a společnosti10. Česká filozofie v první polovině 20. století (T. G. Masaryk, J. L. Fischer)11. Česká filozofie ve druhé polovině 20. století (J. Patočka, K. Kosík, Z. Fišer - E. Bondy)12. Reflexe problémů soudobého světa v české filozofii na prahu 21. století (J. Šmajs, E. Kohák, V. Bělohradský a další)

Literatura

NAGL-DOCEKAL, H. Feministická filozofie: výsledky, problémy, perspektivy. Praha: SLON, 2007. CORETH, E. Filosofie 20. století. Olomouc: Olomouc., 2006. BALLESTREM, K., OTTMANN, H. Politická filosofie 20. století. Praha: Oikoymenh, 1993. KIS, J. (ed.). Současná politická filosofie. Praha: Oikoymenh, 1997. PETŘÍČEK, M. Úvod do současné filozofie. Praha: Hermann a synové, 1999. HOLZBACHOVÁ, I. Dějiny společenských teorií. Brno: MU, 2000. HONNETH, A. Sociální filozofie a postmoderní etika. Praha: Filosofia, 1996. FUKUYAMA, F. The End of History and the Last Man. London: Penguin, 1992.

Požadavky

Předpokladem přistoupení ke zkoušce je aktivní účast na seminářích (nastudovaná průběžně zadaná literatura ke každému tématu a její diskuse v rámci semináře) a písemné zpracování seminární prezentace. Písemná zkouška prověří základní orientaci v probrané látce.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.