Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trh práce v EU a volný pohyb pracovních (UVSRP / VN118)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN118 - Trh práce v EU a volný pohyb pracovních, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu: vymezení cíle a obsahu předmětu, seznámení se s literaturou a prameny, vymezení některých pojmů a souvislostí, navázání na již absolvovaný kurz v Bc studiu2. Hospodářská politika EU3. Sociální politika EU: integrační stupně, 4 svobody4. Legislativní rámec: Maastricht, Amsterdamská konference, Nice, Barcelona, Lisabonská strategie, Bílá kniha5. Politika zaměstnanosti v zemích EU: příklady ČR, Polsko, Velká Británie, Německo6. Příklady aktivní politiky zaměstnanosti v zemích EU7. Staré a nové země EU a trh práce8. Demografická a populační politika v zemích EUl9. Trh práce a politika zaměstnanosti v zemích EU: dlouhodobá nezaměstnanost u vybraných skupin obyvatelstva10. Nezaměstnanost žen: problém nezaměstnanosti u žen středního věku, regionální nezaměstnanost žen11. Vstup nových zemí do EU a tzv. přechodná období12. Význam strukturální politiky na rozvoj evropského trhu práce

Literatura

OZDEN, C., SCHIFF, M. International,migration, remittonces and braindrain. Washington DC: The World Bank., 2006. Národní Lisabonský program 2005 - 2008. Národní program ref. ČR. Říjen 2005. DRBOHLAV, D.(ed.). Nelegální ekonomické aktivity migrantů. Praha: Karolinum, 2008. OUTLÁ, V. a kol. Právo Evropské unie. 2. upravené vydání. Plzeň:Aleš Čeněk - vyd.a nakl., 2008. KREBS, V.a kol. Sociální politika. Praha: Aspi, 2005. CARES, S., NEŠPOROVÁ, A. Transformace trhu práce střední a východní Evropy. Pružnost trhu práce a ochrany pracovíka. Praha: MPSV, 2003. JOKLOVÁ, K., RYŠAVÁ, J. a kol. Zaměstnávání cizinců a vysílání pracovníků do zahraničí. Praha: Aspi, 2009. Platná legislativa Webové stránky - EURES, MPSV a zastoupení EU.

Požadavky

Seminární práce na zadané téma (min. 7 str.), kontrolní test v průběhu semestru.

Garant

Doc. PhDr. Anna VÁCLAVÍKOVÁ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Anna VÁCLAVÍKOVÁ, CSc.Doc. PhDr. Anna VÁCLAVÍKOVÁ, CSc.