Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní projekty (UVSRP / VN127)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN127 - Komunitní projekty, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Modely komunitního organizování, jejich charakteristika a historické kořeny2. Analýza procesů a prostředí v komunitě3. Alternativní pojetí komunity, standardy sociální firmy4. Úlohy a strategie komunitního pracovníka5. Znaky a příklady sociálně rizikových lokalit6. Analýza sociální sítí a principy práce se skupinou7. Sociální odpovědnost firem, firemní filantropie a jejich využití pro komunitní spolupráci8. Strategický postup řešení sociálního problému9. Státní správa v politickém procesu10. Příklady dobré praxe

Literatura

TWELVETREES, A. Community Work. London: The Macmillan Pres, 1993. HARTL, P. Komunitní práce. Praha: FF UK, 1993. JOHNSON, Ch. Síla v komunitě. Interní materiál IFS, překlad KOPRA, 1995. www.obcanske-poradny.cz. www.obcanske-poradny.cz. Pilotní část studijní opory k modulu Sociální podnikání a zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce. VLK,V. Plán rozvoje komunitního vzdělání. Praha: Nová škola, 2004. MURPHY, K., NOVÁK, T. Příručka profesního rozvoje koordinátora komunitního vzdělávání. Praha: Nová škola, 2005. DOHNALOVÁ, M. Sociální ekonomika v evropském kontextu. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2006. ISBN 80-7204-428-1.KOLIBOVÁ, H. Sociální odpovědnost jako jedna z podmínek podnikatelské úspěšnosti firmy. IN: Podmínky podnikatelské úspěšnosti inovace. Praha: SVES, 2006. ISBN 978-80-86744-57-5.NOVÁK, T. SMÉKALOVÁ, E., LAUERMAN, M. Standardy kvality sociálních služeb v komunitních centrech. Praha: Nová škola, 2005.

Požadavky

Podmínkou úspěšného absolvování předmětu bude návrh projektu na komunitní tématiku.

Garant

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.