Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj multikulturních kompetencí (UVSRP / VN131)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN131 - Rozvoj multikulturních kompetencí, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí mezikulturních kompetencí2. Vnímání sociokulturních odlišností, stereotypy, sociokulturní předsudky a osobní preference3. Postoje k menšinové populaci a postoje k cizincům4. Reflexe vlastních percepčních stereotypů5. Strach ze sociokulturní odlišností a jeho důsledky pro chování a jednání6. Osobní zkušenosti a jejich vliv na hodnocení jedinců a skupin, vlivy výchovy7. Vlivy vlastní sociální skupiny a referenčních skupin na hodnocení druhých jedinců a skupin8. Vlivy masové komunikace a komunikačních medií na hodnocení odlišných sociokulturních skupina a na utváření vztahů k nim9. Interakce a komunikace s příslušníky odlišných sociokulturních skupin10. Soudobé tendence rozvíjení mezikulturních kompetencí

Literatura

Průcha, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-885-6.Pobořil, M. a Kirovová, I. Multikulturní výchova II. - multikulturní soužití. Ostrava: OU, 2003. Fialová, I., Matýsková, D. Multikulturní výchova III. - praktikum. Ostrava: OU, 2003. PEDERSEN, P. A. Handbook for Developing Multicultural Awareness, 2nd ed. Alexandria: American Counseling Association, 1994. SUE, D. W. a ARREDONDO, P. a MC DAVIS. Multicultural Counseling Competencies and Standards. Journal of Counseling and Development. 1992. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova : Teorie - praxe - výzkum. Praha, 2001. ISBN 80-85866-72-2.ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Během semináře bude každý ze studentů prezentovat osobní zkušenosti s multikulturní interakcí a provede vyhodnocení svého postupu s ohledem na využití multikulturních kompetencí.

Garant

PhDr. Ing. Aleš MATEICIUC, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Aleš MATEICIUC, Ph.D.PhDr. Ing. Aleš MATEICIUC, Ph.D.