Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské správní právo (UVSRP / VN132)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VN132 - Evropské správní právo, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, pojem správní právo, pojem a způsoby nahlížení na ESP2. Základy, prameny a principy ESP3. Evropská charta místní samosprávy a Evropská charta regionální samosprávy4. Evropský ochránce práv, pravomoc a působnost ombudsmanů v některých státech EU5. Státní služba, postavení úředníků v dokumentech Rady Evropy a EU6. Správní soudnictví některých států EU7. Proces rozhodování ve veřejné správě (příklad některých států EU)8. Kontrola a dozor z pohledu teorie veřejné správy9. Evropské správní právo trestní10. ESP a jeho vztah k ČR11. Informační právo v kontextu ESP12. Právo životního prostředí v rámci EU

Literatura

TICHÝ, P., ARNOLD, R., SVOBODA, P., ZEMÁNEK, J., KRÁL, R. Evropské právo. Praha: C. H. Beck, 2006. TRNKA, D. Evropské principy veřejné správy. In: Veřejná správa, č.5/2000. PÍTROVÁ, L., POMAHAČ, R. Evropské správní soudnictví. Praha: C. H. Beck, 1998. ISBN 80-7179-183-0.POMAHAČ, R. Evropské veřejné právo. Praha, ASPI, 2004. VIDLÁKOVÁ, O. Evropský správní prostor. In: Veřejná správa č.51-52/1999. SIMON, D. Komunitární právní řád. Praha: ASPI, 2005. KOL. autorů.:. Právo Evropských společenství. Ústav mezinárodních vztahů, Praha, 2002. PÍTROVÁ, L., POMAHAČ, R. Průvodce judikaturou evropského soudního dvora. Praha: Linde, 2000. ISBN 80-7201-204-5.HUBÁLKOVÁ, E. Přehled judikatury Evropského soudu pro lidská práva. ASPI, Praha, 2006. PRŮCHA, P. Správní právo. Brno: Masarykova univerzita, 1996. HENDRYCH, D. a kol. Správní právo. 4. vydání. C. H. Beck, Praha, 2001. KADEŘÁBKOVÁ, J. a kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. CODEX Bohemia, Praha, 1998. Review of European Administrative Law. Veřejná správa ČR.

Požadavky

Student musí jako podmínku připuštění k závěrečné zkoušce vypracovat seminární práci na zadané téma a úspěšně absolvovat písemný test.

Garant

JUDr. Marie SCISKALOVÁ, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Marie SCISKALOVÁ, Ph.D.JUDr. Marie SCISKALOVÁ, Ph.D.