Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa ve střední Evropě (UVSRP / VSSE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VSSE2 - Veřejná správa ve střední Evropě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky veřejné správy ve střední Evropě (pojmy, specifické znaky, modely a souvislosti)2. Veřejná správa v Československu, Polsku a Maďarsku v letech 1945 - 19893. Vývoj veřejné správy po 2. světové válce v Německu a Rakousku4. Vlády a orgány státní správy v České republice a Slovenské republice5. Vlády a orgány státní správy v Polsku a Maďarsku6. Vlády a orgány státní správy v Německu a Rakousku7. Územní samospráva v České a Slovenské republice8. Územní samospráva v Polsku a Maďarsku9. Územní samospráva v Německu a Rakousku10. Reforma veřejné správy v postkomunistických středoevropských zemích11. Průběh a perspektivy reforem veřejné správy v Německu a Rakousku12. Integrační procesy a formy spolupráce středoevropských zemí

Získané způsobilosti

Student bude seznámen se základními institucemi a principy fungování současných systémů veřejné správy ve středoevropském prostoru. Student získá informace o procesu transformace postkomunistických zemí, jejich integraci do evropských struktur i současném stavu a perspektivách regionální a přeshraniční spolupráce. Student po absolvování předmětu dovede interpretovat rozdíly mezi fungováním veřejné správy v demokratických a nedemokratických režimech před rokem 1989, bude se orientovat ve struktuře a činnosti současné státní správy a samosprávy a perspektivách a cílech probíhajících reforem veřejné správy.

Literatura

PETERS, R. A. Německo. In CHANDLER, J. A. (ed.) Místní správa v liberálních demokraciích. Brno: Doplněk, 1998. MESEŽNIKOV, G. a NIŽŇANSKÝ, V. (eds.). Reforma verejnej správy na Slovensku 1998 - 2002. Bratislava: IVO, 2002. Reforma verejnej správy. Porovnanie skúseností východu a západu. Bratislava: NISPAcee, 1997. WILDMANNOVÁ, M. Územní samospráva v ČR, Rakousku a SRN. nakladatelství, 2001. POMAHAČ, R. a VIDLÁKOVÁ, O. Veřejná správa. Praha: C. H. Beck, 2002. POMAHAČ, R. a VIDEMANNOVÁ, M. Veřejná správa a evropská právní integrace. Praha: VŠE, Fakulta národohospodářská, 2002. Čechák, V. Vývoj veřejné správy v Československu a České republice (1945-2004). Praha: Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.,, 2004. BARAŃSKI, M. (ed.). Wladze lokalne w Europie Środkowej i Wschodniej. Katowice: Stowarzyszemie pomocy szkole "Belfer", 1998. HESSE, J. J. (ed.). Administrative Transformation in Central and Eastern Europe. Oxford: Blackwell Publishers, 1993. KALLAS, M. a LITYŃSKI, A. Historia ustroju i prawa Polski Ludowej. Warszawa: Wydawnictwo Prawnicze PWN, 2000. WRIGHT, G. a NEMEC, J. (eds.). Management veřejné správy. (Teorie a praxe). Zkušenosti z transformace veřejné správy ze zemí střední a východní Evropy. Praha: Ehopress, 2003. BŘÍZOVÁ, M. Perspektivy zapojení regionů zemí první vlny rozšíření do evropských regionálních struktur. In KUBÁT, M. (ed.). Východní rozšíření Evropské unie. Východiska - stav - perspektivy. Brno: Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Karlovy univerzity, Mezin, 2001. Władza lokalna w warunkach demokracji. Raport z badań. Pod red. J. J. Wiatra. Warszawa, 1998.

Požadavky

U zkoušky, která bude probíhat formou testu, studenti prokážou znalost problematiky v rozsahu přednášek a povinné literatury. Předpokladem úspěšného absolvování zkoušky je aktivní účast v seminářích, v nichž se budou studenti prezentovat desetiminutovým referátem na vybrané téma.

Garant

PhDr. Martin JEMELKA, Ph.D.