Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství ve VS (UVSRP / VZ081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VZ081 - Poradenství ve VS, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Charakteristika poradenství. Formy, oblasti a cíleporadenské práce.2. Typy a charakteristika poradenských zařízení. Speciální poradenství.3. Fáze poradensko-terapeutického procesu. Formulace cíle. Vnější podmínky. Práce s časem.4. Osobnost poradce, etické zásady. Syndrom vyhoření.5. Klientovy způsoby, společenské normy a odbornost poradce. Rozlišení pomoci a kontroly. Způsoby vedení sociální práce.6. Metody poradenské práce - individuální, rodinná a skupinová terapie. Rizikoví klienti.7. Anamnestický rozhovor. Vedení rozhovoru s klientem. Užitečné otázky. Měřící a konstruktivní otázky. Ocenění klienta.8. Rodinná terapie. Cirkulární dotazování. Různé přístupy pro práci se skupinou.9. Skupinová terapie. Charakteristika terapeutické skupiny. Skupinová dynamika.10. Poradenské přístupy - vývoj myšlení od lineárního pojetí k systémovému pojetí. Freud, Jung, Adler.11. Psychosociální teorie, humanistická teorie - Rogers, behaviorismus, gestalt terapie, logoterapie, systemický přístup, integrativní přístup.

Získané způsobilosti

Student získá základní teoretické informace v oblasti poradenské spolupráce s klientem tak, aby byly reálně využitelné v praxi. Je veden k autoreflexi v poradenské práci, učí se vést rozhovor s klientem, seznámí se s možnostmi pomoci.

Literatura

JUŘÍČKOVÁ, V. Poradenství. Optys Opava, 2008. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Písek: Renesance, 2000. VYMĚTAL, J. Úvod do psychoterapie. Praha Grada, 2011. VIERS, D. Aktivity pro skupinovou psychoterapii. Praha, Portál, 2011. CULLEY, S., BOND, T. Integrativní přístup v poradenství a psychoterapii. Praha: Portál, 2008. ŠPATENKOVÁ, N. a kol. Krizová intervence pro praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-2624-3.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. RIEGER, Z. Loď skupiny. Praha: Portál, 2007. MATOUŠEK, O., a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. GUGGENBÜHLCRAIG, A. Nebezpečí moci v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2010. DRYDEN, W. Poradenství. Praha: Portál, 2008. ŠPATENKOVÁ, N. Poradenství pro pozůstalé. Praha: Grada, 2013. GJURIČOVÁ. Š., KUBIČKA, J. Rodinná terapie. Systemické a narativní přístupy. Praha: Grada, 2009. HROZENSKÁ, M., DVOŘÁČKOVÁ, D. Sociální péče o seniory. Praha: Grada, 2013. YALOM, I. D., LESZCZ, M. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Praha: Portál, 2007. MEARNS, D., THORNE, B. Terapie zaměřená na člověka. Praha: Grada, 2013. MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2002. NOVOSAD, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-197-5.TIMUĽÁK, L. Základy vedení psychoterapeutického rozhovoru. Praha, Portál, 2006.

Požadavky

Spojení teoretických znalostí i vyjádření vlastního názoru v interaktivně vedených seminářích.Písemný test zaměřený na ověření teoretických (poradenská zařízení, požadavky na poradce, pomoc a kontrola) a praktických dovedností (vedení rozhovoru, vypracování rodinné mapy, práce s rizikovými klienty).

Garant

PhDr. Věra JUŘÍČKOVÁ, Ph.D.