Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní vztahy (UVSRP / VZ151)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VZ151 - Mezinárodní vztahy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, vstup do problematiky, charakteristika mezinárodních vztahů v novodobýchevropských dějinách.2. Mezinárodní vztahy v Evropě na počátku 20. století, příčiny 1.sv. války. Postavení Čechůa Slováků v letech před 1. sv. válkou.3. Versailleský mír a nastolení nových metinárodních vztahů v Evropě, Společnost národů,problémy nově vzniklé ČSR a tzv. nástupnických států,zahraniční politika ČSR.4. Krize mezinárodního systému poč. 30. let, konec francouzské hegemonie,politikaappeassementu, nástup evropského fašismu, cesta ČSR k Mnichovu 1938.5. Globální charakter 2. sv. války a úloha velmocenských konferencí při vytvářenípoválečných mezinárodních vztahů. Politika československého exilu v letech války.Vznik OSN.6. Formování sovětského bloku v Evropě a úloha Trumanovy doktríny Marshallova plánupři vytváření poválečné Evropy. Postavení ČSR v poválečném Evropě.7. Studená válka a její odraz v mezinárodních vztazích. Dominance bipolárního systémuna přelomu 40. a 50. let. Účast ČSR na mezinárodní scéně na přelomu 40. a 50. let.8. Nová kvalita mezinárodních vztahů v západní Evropě po roce 1945 a cesta k evropskéintegraci. Nastolení totalitního systému sovětského typu v ČSR a mechanismus moci.9. Období strategie jaderného věku a změny v charakteristice mezinárodních vztahů.Pokus o reformu totalitního systému v ČSR v roce 1968, tzv. Brežněvova doktrína..10. Destrukce sovětského bloku a nastolení nových mezinárodních vztahů. Změny na mapěEvropy i světa, nová kvalita mezinárodních vztahů.

Získané způsobilosti

Všeobecná orientace v novodobé historii vztahůmezi národy a státy, pochopení základních politologických mechanizmů, pochopení současného dění.

Literatura

Pavlíček, J. Československé dějiny a evropská politika ve 20.století. Opava: Optys, 2008. Krejčí, O. Mezinárodní politika. Praha: Victoria Publishing, 1997. Hollis, M., Smith,S. Mezinárodní vztahy: výklad a porozumění. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2000. DRULÁK, P. Teorie mezinárodních vztahů. Praha, 2003. ISBN 80-7178-725-6.Waisová, Š. Úvod do studia mezinárodních vztahů. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2002.

Požadavky

Písemný test zaměřený na ověření teoretických znalostí v oblasti mezinárodních vztahů a orientaci v dějinách evropských vztahů s přihlédnutím k československé účasti a podílu na evropských dějinách 20. století.

Garant

Doc. PhDr. Jaromír PAVLÍČEK, CSc.