Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické systémy (UVSRP / VZ159)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / VZ159 - Politické systémy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Politické systémy a modely demokracie1. Teorie a komparace politických systémů2. Modely demokracie a jejich komparace3. Hybridní demokracie, totalitní a autoritativní režimyII. Politické systémy liberálních demokracií4. Spojené království Velké Británie a Severního Irska5. Spojené státy americké6. Francouzská republika. Švýcarská konfederace7. Spolková republika Německo8. Rakouská republika. Švédské království.III. Politické systémy zemí Visegrádské skupiny9. Transformace postkomunistických zemí střední Evropy10. Česká republika11. Slovenská republika12. Polská republika, Maďarská republika

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti politických systémů a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

Hloušek, V. - Kopeček, L. (eds.). Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie. Brno, 2003. Dvořáková, V. a kol. Komparace politických systémů I. Praha, 2005. Říchová, B. a kol. Komparace politických systémů II. Praha, 2006. Cabada, L. - Dvořáková, V. a kol. Komparace politických systémů III. Praha, 2004. KUBÁT, M. a kol. Politické a ústavní systémy zemí středovýchodní Evropy. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. ŘÍCHOVÁ, B. Přehled moderních politologických teorií. Empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Praha, Portál, 2000. ŘÍCHOVÁ, B. Úvod do současné politologie. Srovnávací analýza politických systémů. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-628-4.

Požadavky

Písemná semestrální práce v rozsahu 8 s. rkp. (popis a analýza jednoho z probíraných systémů), písemný test k ověření znalosti základní terminologie a teorie komparativní politologie a demokracie i struktury a fungování politických systémů současných liberálních demokracií a zemí Visegrádu. Test tvoří minimálně 30 uzavřených otázek se čtyřmi možnostmi odpovědi, z nichž může být správně jedna, více, všechny nebo žádná.

Garant

Doc. PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.