Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzština pro VS IV (UVSRP / ZJ031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / ZJ031 - Francouzština pro VS IV, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Překlad, jazyk, komunikace, překlad jako proces.2. Vliv výchozího jazyka - výstižnost překladu.3. Odlišná mimojazyková skutečnost, odlišné jazykové ztvárnění téže skutečnosti.4. Ekvivalence, posuny a ztráty v překladu.5. Pojmenování skutečnosti ve francouzském kontextu.6. Otázka přeložitelnosti a nepřeložitelnosti.7. Faux- amis (zrádná slova).8. Vliv francouzštiny při překládání do češtiny, slovní výplně.9. Charakteristika a překlad textu vyhlášky, zákona, nařízení.10. Charakteristika a překlad právního textu (zákon atd.).11. Slovní zásoba, konotace a překlad.12. Hledání nejmenších významových jednotek; definice, terminologie, normalizovanéterminologie.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti Francouzštiny a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

RADINA, O. Francouzština a čeština, systémové srovnání dvou jazyků. Praha: SNP, 1977.

Požadavky

Písemný test k ověření probrané gramatiky a slovní zásoby + ústní zkouška.

Garant

PhDr. Věra LÁNSKÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Květoslava KRAJČOVÁ