Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fuzzy množiny a Fuzzy systémy (MU / 01119)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MU / 01119 - Fuzzy množiny a Fuzzy systémy, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fuzzy množiny (FM) a systémy - základní definice, příklady FM, operace s FM,T-normy a t-konormy, agregační operátory, rozšířené operace s FM.Fuzzy čísla: Konvexní fuzzy množina, fuzzy interval, fuzzy číslo (FČ), trojúhelníkové FČ, lichoběžníkové FČ, L-R fuzzy čísla.Princip rozšíření, rozšířené binární operace s FČ, L-R FČ, t-normami a t-konormami.Pravděpodobnost, možnost a fuzzy míry, pravděpodobnost a možnost fuzzy jevu.Fuzzy množiny typu 2 a výše.Fuzzy relaceFuzzy systémyLingvistická proměnnáFuzzy logika - rozšíření klasické logikyLingvistické pravdivostní hodnotyPřibližné usuzování s fuzzy pravidlyFuzzy množiny a expertní systémyFuzzy regulaceMamdaniho a Sugenovy fuzzy regulátoryPříklady aplikace fuzzy regulátorůPrůmyslové aplikace fuzzy množin

Literatura

V. Novák. Fuzzy množiny a jejich aplikace, 2. vyd. SNTL, Praha, 1990. ISBN 04-012-90.H.-J. Zimmermann. Fuzzy set theory. Kluwer Acad. Publ., Boston-Dordrecht-London, 1996. ISBN 0-7923-9624-3.V. Novák. Základy fuzzy modelování, 1. vyd. BEN-technická literatura, Praha, 2000. ISBN 80-7300-009-1.

Požadavky

Zvládnutí znalostního testu.

Garant

RNDr. Petr VOJČÁK, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr VOJČÁK, Ph.D.RNDr. Petr VOJČÁK, Ph.D.