Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrická teorie parc. dif. rovnic II (MU / 03259)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MU / 03259 - Geometrická teorie parc. dif. rovnic II, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zákony zachování, kosymetrie a jejich výpočet.Základy variačního počtu. Symetrie variačních úloh. Věty Emmy Noetherové.Hamiltonovské struktury evolučních systémů parciálních diferenciálních rovnic a jejich vlastnosti. Bihamiltonovské systémy a jejich integrabilita. Operátory rekurze a symplektické struktury.Reprezentace nulové křivosti a jejich aplikace, spektrální parametr, kalibrační transformace.Laxovské reprezentace a úvod do inverzní metody rozptylu.

Literatura

C. Rogers a W. F. Shadwick. Bäcklund transformations and Their Applications. Academic Press, New York, 1982. P. J. Olver. Applications of Lie groups to differential equations. Springer, New York, 1993. A.M. Vinogradov, I.S. Krasil ščik, eds. Simmetrii i zakony sochraneniya uravnenij matematičeskoj fiziki. Faktorial, Moskva, 1997. G. W. Bluman a S. Kumei. Symmetries and Differential Equations. Springer, New York, 1989.

Požadavky

Ústní zkouška; další požadavky budou upřesněny průběžně.

Garant

Doc. RNDr. Artur SERGYEYEV, Ph.D.