Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algebraická a diferenciální topologie I (MU / 04062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MU / 04062 - Algebraická a diferenciální topologie I, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kategorie, funktory. Kategorie Top, Gr a Ab. Součiny a sumy, pullbacky a pushouty.Homotopie spojitých zobrazení topologických prostorů, relativní homotopie; homotopická ekvivalence topologických prostorů, stažitelnost.Kategorie Top_h, funktory algebraické topologie, základní úlohy algebraické topologie; rozšíření homotopie.Cesty a smyčky, fundamentální grupa, jednoduše souvislé prostory.Nakrytí, věta o nakrývající cestě, věta o nakrývající homotopii, fundamentální grupa nakrytí, věta o nakrývajícím zobrazení.Metody výpočtu homotopických grup, G-prostory, fundamentální grupa prostoru orbit; Seifert-Van Kampenova věta.Vyšší homotopické grupy, exaktní posloupnost homotopických grup.Cvičení: Početní procvičování probírané látky na přednáškách.

Získané způsobilosti

Tady jsou uvedené zpusobilosti CZ

Literatura

C. Kosniowski. A First Course in Algebraic Topology. 1980. ISBN 0521298644.S. Mac Lane. Categories for the Working Mathematician. New York, 1971.

Požadavky

K obdržení zápočtu je nutná aktivní účast na cvičeních, zvládnutí procvičované látky formou konzultace i písemnou prací na 70%.Ke úspěšnému zvládnutí zkoušky je nutno vyřešit čtyři dopředu zadané příklady a vysvětlit podrobnosti řešení.

Garant

Doc. RNDr. Michal MARVAN, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. Michal MARVAN, CSc.Doc. RNDr. Michal MARVAN, CSc.