Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná statistika (MU / 11160)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MU / 11160 - Aplikovaná statistika, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Náhoda a pravděpodobnost.2. Pravděpodobnost a teorie míry.3. Rozdělení pravděpodobnosti.4. Generátory pseudonáhodných čísel.5. Markovovy řetězce.6. Metropolisův-Hastingsův algoritmus.7. Statistický model a jeho aktualizace. Oblast spolehlivosti.8. Bayesův vzorec. Bayesovské sítě.9. Bayesovská teorie rozhodování. Ztrátová funkce, utilita. Klasické ztrátové funkce.10. Monte Carlo a MCMC

Literatura

R. Hindls, S. Hronová, I. Novák. Metody statistické analýzy pro ekonomy. Praha, 2000. Christian P. Robert and George Casella. Monte Carlo statistical methods. New York, 2004. J. Anděl. Statistické metody. Matfyzpress, 1993. J. Seger, R. Hindls. Statistické metody v ekonomii. H&H, 1993. J.Ramík, Š. Čemerková. Statistika B. OPF SU, Karviná, 2000. Christian P. Robert. The Bayesian choice: From decision-theoretic foundations to computational implementation. New York, 2007. L. Cyhelský. Úvod do teorie popisné statistiky. Praha, 1974.

Požadavky

Podmínky pro absolvování:1. Uspokojivé vypracování všech zadaných úloh s maximálně dvěmi možnými výjimkami. Každá zadaná úloha bude připravena pro příslušné cvičení s tím, že je možné jí tam vyřešit a elektronicky odevzdat na těchto stránkách, zpravidla v podobě souboru obsahujícího data a výpočty. Pokud úlohu nestihnete v cvičení dokončit nebo se cvičení nemůžete zúčastnit, můžete řešení dopracovat pozdějí v laboratořích nebo na vlastním počítači a odevzdat na těchto stránkách, ovšem nejpozději do začátku dalšího cvičení.2. Dosáhnutí 60 bodů v písemných testech, z nichž v každém lze dosáhnout maximálně 40 bodů.

Garant

RNDr. Oldřich STOLÍN, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Oldřich STOLÍN, Ph.D.Mgr. Lenka SIVÁKOVÁ