Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika I (MU / 11169)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MU / 11169 - Podniková ekonomika I, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Účetní výkazy, zdroj informací pro rozhodování manažera.Majetková a kapitálová struktura podniku.Výnosy, náklady, hospodářský výsledek.Zisk a vztahy mezi základními ekonomickými veličinami podniku.Posouzení finančního zdraví podniku (finanční analýza):- účel finanční analýzy, externí a interní analýza, uživatelé výsledků,- zdroje dat pro finanční analýzu, úprava dat,- analýza trendů a struktury vybraných položek účetních výkazů,- rozdílové ukazatele,- skupiny poměrových ukazatelů,- rozklad syntetických ukazatelů,- bonitní a bankrotní modely.Vyhodnocení výsledků finanční analýzy.Zadání seminární práce pro týmy studentů, prezentace výsledků jednotlivými týmy a kolektivní diskuse výsledků seminárních prací.

Získané způsobilosti

Znalost základních kategorií podnikové ekonomiky.Schopnost samostatně zpracovat finanční analýzu vybraného podniku, provést vyhodnocení získaných výsledků, včetně formulace manažerských doporučení pro zlepšení finanční pozice hodnoceného podniku.Schopnost uplatňování kontextového přístupu při práci s informacemi ve vztahu k finančnímu a ekonomickému řízení podniku.

Literatura

T. Petřík. Ekonomické a finanční řízení firmy. Manažerské účetnictví v praxi. 2. vyd. Grada Publishing, Praha, 2009. ISBN 978-80-7400-336-3.A. Knápková, D. Pavelková. Finanční analýza: komplexní průvodce s příklady. 1. vyd. Grada, Praha, 2010. ISBN 978-80-247-3349-4.E. Grublová a kol. Podniková ekonomika. Repronis, Ostrava, 2004. ISBN 80-86122-75-1.M. Synek, E. Kislingerová. Podniková ekonomika. 5., přeprac. a dopl. vyd. C.H. Beck, Praha, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičeních. Vypracování seminární práce na téma: Analýza finančního zdraví vybraného podniku.

Garant

Ing. Jan MELECKÝ, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan MELECKÝ, Ph.D.Ing. Jan MELECKÝ, Ph.D.