Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz hygieny,protibiol.a protiepid.ochr. (MU / 14643)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MU / 14643 - Kurz hygieny,protibiol.a protiepid.ochr., Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky hygieny v poli a zásobování vodou v polních podmínkách2. Zabezpečení vodou při výjimečných situacích3. Zdravotní rizika z vody, ovzduší a půdy4. Ubytování v polních podmínkách5. Zdravotní rizika z potravin a nouzové stravní dávky6. Ochrana potravin před následky přírodních katastrof7. Ochrana personálu před fyzikálními, chemickými a biologickými vlivy8. Možnosti zneužití biologických agens. Hrozba biologické války, bioterorismu aimportovaných nákaz. Způsoby vývoje, přípravy a možností použití biologické zbraně.Biologické programy vyspělých států světa.9. Biologické havárie. Příklady, postupy při jejich likvidaci.10. Mechanismy šíření biologických agens a základní projevy infekčních onemocnění.11. Provádění hygienicko-epidemiologického a biologického průzkumu, hodnocení výsledkůprůzkumu. Možnosti rozpoznání použití biologických zbraní. Detekce a identifikacebiologických agens, systémy včasného varování obyvatelstva.12. Opatření a podmínky při transportu vysoce nebezpečných biologických vzorků. Stupněbiologické bezpečnosti laboratorních zařízení.13. Transport a péče o zasaženého člověka ? ochranné biovaky, izolační jednotky. Izolační,observační a karanténní opatření.14. Charakteristiky jednotlivých onemocnění vyvolaných použitím biologických zbraní(epidemiologie, klinický obraz, diagnostika, léčba, možnosti prevence).15. Individuální a kolektivní ochrana před biologickým agens.16. Možnosti dekontaminace a dezinfekce po použití biologických zbraní.17. Zdravotní rizika při pobytu v terénu. Zdravotní rizika vyplývající z pobytu v přírodníchohniscích nákaz. Nemoci přenášené vektorem, možnosti prevence - vhodný oděv, užitírepelentů, insekticidů, správná technika odstranění přisátého klíštěte. Poranění neznámýmzvířetem. Klimatická poranění (přehřátí, podchlazení) - první pomoc.

Literatura

Prymula R. Biologický a chemický terorismus-Informace pro každého. 2002. ISBN 80-247-0288-6.Gopfertová D.,Pazdiora P., Dáňová J. Epidemiologie ? obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Praha, 2006. ISBN 80-246-1232-1.Bencko V. Hygiena ? učební texty k seminářům a praktickým cvičením. UK, Praha, 2002. Hlúbik P., Vejvodová M. Hygienické zabezpečení likvidace odpadových látek v polních podmínkách. Hradec Králové, 1998.

Požadavky

Docházka: Povinná na první přednášce a na prvním a posledním cvičení a na cvičeních, kdy budete psát test.

Garant

Plk. Prof. MUDr. Roman CHLÍBEK, Ph.D.Doc. RNDr. Zdeněk KOČAN, Ph.D.

Vyučující

Plk. Prof. MUDr. Roman CHLÍBEK, Ph.D.