Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a provoz zařízení CR (CVA / BPEPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / BPEPC - Ekonomika a provoz zařízení CR, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Služby cestovního ruchu a jejich základní znaky, historický vývoj cestování(vývoj cestování v Evropě od 18 století, historický vývoj CR v ČR, rozdělení služeb CR, základní znaky služeb CR)2.Význam a úloha CK, CA a IS při poskytování služeb účastníkům CR(postavení CK v systému CR, základní funkce CK, náplň činnosti, statistické údaje)3.Právní aspekty založení a činnosti zařízení poskytující služby CR(výklad podmínek udělení povolení k činnosti z hlediska právního, koncesní listina CK, výklad souvisejících zákonů s činností CK, CA a IS)4.Organizace činnosti a organizační struktura zařízení CK,CA a IS(rozdělení CK z různých hledisek, organizační členění větších CK, náplně práce jednotlivých úseků, úloha vedoucího pracovníka v subjektu CR)5.Tvorba obchodního záměru a strategie prodeje produktu CK(vytvoření základního tržního produktu, podnikatelský plán činnosti, základní oblasti nutné pro úspěšné založení CK, způsoby tvorby klientské základny)6.Katalogová a operativní nabídka produktu CK,CA a IS(základní části tvorby nabídkového katalogu pobytů a zájezdů, operativní nabídka zájezdů a tvorba forfaitových zájezdů, jiné možnosti nabídky produktů, způsoby prodeje pobytů a zájezdů v praxi)7.Cenotvorba a cenové kalkulace produktu(základní části cenové kalkulace a její konstrukce v DCR, AZCR a PZCR, použití rizika neobsazení zájezdu v cenotvorbě, kursové přepočty a DPH, význam cenové kalkulace)8.Způsoby prodeje, cestovní smlouva a všeobecné podmínky účasti klientů(prodej jako výsledek marketingové strategie CK, osobní prodej klientům, náležitosti cestovní smlouvy podle Zákona č. 159/1999, tvorba všeobecných podmínek účasti na zájezdech CK, obchodní vztahy mezi prodejci a touroperátory)9.Akviziční politika při nákupu služeb DCR,AZCR a PZCR(jednání s dodavateli služeb v tuzemsku i zahraničí, nákup služeb pro CK, možná obchodní rizika, specifika zajišťování služeb pro incoming do ČR)10.Personální politika v cestovním ruchu(výběr vhodných pracovníků, základní požadavky na výkon práce v oblasti CR, celoživotní vzdělávání pracovníků, informační cesty v tuzemsku i zahraničí)11.Problematika průvodcovských služeb(vlastnosti dobrého průvodce v CR, kvalifikační podmínky průvodce, vytvoření průvodcovského aktivu, základní body přípravy průvodce na akci, tvorba itineráře, pracovní postupy a manuály, řešení základních situací při realizaci produktu)12.Využití elektronických médií při prodeji produktů CK,CA a IS(prvky hardware a software využitelné v CR, informační a rezervační systémy, internet versus osobní prodej, prodejní spolupráce s využitím el. médií)13.Organizace působící v cestovním ruchu a mezinárodní spolupráce v CR(role institucionálního řízení rozvoje CR v podnikání v organizací CR v ČR, profesní sdružující organizace - ACK ČR, ACČKA ČR, ATUR ČR, ATIC ČR), nejdůležitější mezinárodní organizace působící v CR)

Získané způsobilosti

Základem předmětu je aplikace teoretických znalostí z odborných předmětů pro praxi cestovních kanceláří. Studenti projdou fiktivní prací cestovní kanceláře od jejího založení, marketingového plánu činnosti, přes její činnost, spolupráci s dodavateli služeb, komunikaci s klientelou, práci s průvodci i vztahy s touroperátory a prodejními agenturami až k uzavření cestovní kanceláře.Obsahem přednášek předmětu je seznámení studentů s využitím analýzy v řízení podniku cestovního ruchu. Předmětem zkoumání bude uplatnění ceny a typy kalkulací služeb v cestovním ruchu.

Literatura

SYSEL. J., Cestovní kancelář, cestovní agentura a informační středisko v cestovním ruchu. VŠH, Praha, 2008. ISBN 978-80-86578-75-0.NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4.CHROMÝ, J. Informační a komunikační technologie pro hotelnictví a cestovní ruch. Praha: VŠH Praha, 2008. ISBN 978-80-86578-76-7.ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. PETRÚ, Z. Základy ekonomiky cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 2007. ISBN 978-80-85970-55-5.HESKOVÁ M. A KOL. Cestovní ruch pro vyšší odborné školy a vysoké školy. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-948-3.POLÁČEK, J. Ekonomika a provoz zařízení cestovního ruchu. Karviná, 2013. ISBN 978-80-7248-840-7.ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchU. Praha: Idea Servis, 2010. ISBN 80-900880-6-6.KUNEŠOVÁ, E., FARKOVÁ, B. Technika zahraničních zájezdů. Praha: Idea Servis, 2001. ISBN 80-85970-44-9.

Požadavky

Vypracování seminární práce s obhajobou, 60% povinná účast na seminářích, zápočtový test.

Garant

Doc. Ing. Pavlína PELLEŠOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavlína PELLEŠOVÁ, Ph.D.Ing. Jiří POLÁČEK