Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dietní gastronomie (CVA / PDGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / PDGA - Dietní gastronomie, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam dietní gastronomie2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel5. Druhy a rozdělení diet6. Dieta č. 1 - žaludeční šetřící, dieta č. 2 - žaludeční dráždivá.7. Dieta č.3 -protisklerotická.8. Dieta č.4 - žlučníková s omezením tuku, dieta č. 5 - jaterní bílkovinná s omezením tuku.9. Dieta č. 6 - bezpurinová s omezením dráždivých látek solí kyseliny močové a šťavelové.10. Dieta č. 7 - zeleninová, ovocná , dieta č. 8 - redukční, dieta č. 9 - diabetická.11. Dieta č. 10 - neslaná s omezením bílkovin, dieta č. 11 - výživná12. Práce s Recepturami dietního stravování13. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků

Získané způsobilosti

Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami, uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.

Literatura

KARASKOVÁ, T. Gastronomie - Technologie výroby. Karviná: SU v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN elektronická.ROGER, J.D. Kniha o zdravé výživě. Advent-Orion Praha, 1995. ISBN 8O-7172-144-1.AUTORSKÝ KOLEKTIV Společnosti pro výživu. Receptury pokrmů pro školní stravování. Praha: Výživaservis s.r.o. KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0.MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1.HEJDA, S. aj. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1985. KIM DA SILVA. Kineziologie a stravování. Fontana, 2003. BLATTNÁ, J. Minerální látky a stopové prvky. Výživa a potraviny, 5, Zpravodaj, s.171. MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997.

Požadavky

70% účast na praktických cvičeních, průběžná kontrola připravenosti studentů k praktickému cvičení, splnění požadavků praktických cvičení, zápočtový test.

Vyučující

Ing. Pavlína SONNKOVÁMgr. Jiří VIZAUER