Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gastronomie 1 - technologie výroby (CVA / PGAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / PGAT - Gastronomie 1 - technologie výroby, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Gastronomický podnik, gastronomické středisko hotelu, zařízení a technicko-technologické vybavení výrobního střediska, procesy.2. Výrobní část gastronomického podniku - příprava pracoviště, hygienické předpisy provozu, technologické postupy přípravy pokrmů, normování surovin, skladovací činnost.3. Metody tepelného zpracování surovin. Metody mechanického zpracování surovin. Fyzikální, chemické a organoleptické změny jednotlivých druhů potravin při technologickém zpracování.4. Význam produktů rostlinného původu v gastronomii. Úpravy produktů rostlinného původu, úpravy zeleniny a brambor. Úpravy ovoce, luštěnin a hub.5. Význam produktů živočišného původu v gastronomii. Úpravy produktů živočišného původu. Úpravy vajec, mléka, mléčných výrobků.6. Technologická příprava studených teplých, hnědých a bílých polévek a omáček.7. Technologická příprava příloh z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů.8. Technologické úpravy mas jatečných zvířat.9. Technologické úpravy ryb, drůbeže a zvěřiny.10. Technologická příprava těst. Technologická příprava studených a teplých moučníků.11. Technologická příprava výrobků studené kuchyně.12. Příprava pokrmů racionální výživy. Moderní gastronomie.13. Příprava regionálních pokrmů a pokrmů tradiční české kuchyně. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní.

Získané způsobilosti

Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v gastronomických zařízeních dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství, s řízením činností výrobního střediska a technologickými postupy přípravy pokrmů.

Literatura

KARASKOVÁ, T. Gastronomie - Technologie výroby. Karviná: SU v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN elektronická.ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6.RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8.RUNŠTUK A KOL. Receptury teplých pokrmů. Praha: Divec: R plus, 2007. ISBN 978-80-902492-7-1.SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-066-6.SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-026-0.KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0.KREJČÍ, P. FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4.PULPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Nakladatelství R. Plus. ISBN 97-88090-24-9226.BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. - III. Nakladatelství INFORMATORIUM. ISBN 80-86073-86-6.ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2.BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2.SEDLÁČKOVÁ H., NODL, ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů I. - V. Nakladatelství FORTUNA. ISBN 80-7168-78-8.MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8.KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí praktických činností technologie přípravy pokrmů, 80% povinná účast na praktických cvičeních, ústní forma zkoušky

Vyučující

Ing. Klára ŠTINDLOVÁMgr. Jiří VIZAUERIng. Alena ZEDKOVÁ